România rămâne principalul partener al Republicii Moldova

Nicolae Ciucă a menționat și că aceasta este prima vizită externă oficială a lui Mihai Popșoi. Potrivit liderului Senatului, faptul că este în România arată relațiile excelente dintre România și Republica Moldova.

”M-am bucurat să îl primesc astăzi la Bucureşti pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi.

Faptul că prima sa vizită externă oficială este în România arată, încă o dată, relaţiile excelente pe care le avem şi faptul că ţara noastră rămâne principalul partener al Republicii Moldova”, a scris el pe Facebook.

Liderul PNL a mai precizat că în cadrul discuțiilor, a reiterat susținerea noastră pentru parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv pe linia cooperării parlamentare.

”Am reuşit împreună, în ultimii doi ani, să obţinem decizii istorice privind agenda europeană şi am încredere că europarlamentarii români vor continua să fie extrem de vocali în sprijinirea guvernului de la Chişinău în plan european”, a mai scris acesta.

Nicolae Ciucă a adăugat că, în contextul războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au gestionat în mod profesionist numeroasele provocări de destabilizare a statului.

”L-am asigurat pe domnul ministru că securitatea Republicii Moldova rămâne o prioritate pentru România.

Totodată, rămânem angajaţi să finalizăm proiectele comune importante de energie şi transport, care ajută Republica Moldova să se conecteze la Europa”, a conchis președintele Senatului.

Kremlinul vrea să destabilizeze Republica Moldova

Potrivit celei mai recente evaluări efectuate de Institutul pentru Studiul Războiului, Kremlinul pare să fie implicat în eforturi menite să destabilizeze Republica Moldova, într-o încercare de a împiedica procesul său de integrare în Uniunea Europeană (UE).

Conform informațiilor furnizate de institutul respectiv, tensiunile dintre Rusia și Republica Moldova au crescut semnificativ după declanșarea conflictului din Ucraina. Guvernul de la Chișinău a acuzat în repetate rânduri Kremlinul de încercarea deliberată de a destabiliza situația din Republica Moldova.

Duminică, pe 28 ianuarie, directorul responsabil cu relațiile dintre Rusia și statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) a acordat un interviu agenției de presă TASS. Acesta subliniat că legăturile Republicii Moldova cu celelalte state din CSI au început să se degradeze gradual. Potrivit lui, există tendința ca Republica Moldova să-și exprime dorința de a se retrage din CSI până la finalul anului 2024. A avertizat însă că o astfel de ieșire ar putea avea consecințe negative asupra cetățenilor moldoveni. Ar afecta, de asemenea, economia Republicii.

Directorul a evidențiat că soluționarea conflictului transnistrean se confruntă cu „o criză profundă”. El a sugerat însă că Rusia ar putea juca un rol de mediator între Republica Moldova și Transnistria. Scopul ar fi îmbunătățirea relațiilor dintre aceste entități. Mai multe puteți citi aici.