De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marți, 15 martie, premierul nostru a transmis un mesaj către toți cetățenii români de etnie maghiară și către toți ungurii stabiliți în România.

„Astăzi, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni vă asigur, din nou, de respectul meu personal și al Guvernului României față de identitatea și valorile comunității maghiare. Vă doresc, dumneavoastră, cetățenilor români de etnie maghiară, să aveți o sărbătoare binecuvântată, bucurându-ne să ne regăsim uniți în diversitatea Uniunii Europene din care facem parte.

Anii de pandemie și recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc și mai aproape, împărtășind aceste momente grele, prin solidaritate între noi și mai ales față de prietenii și vecinii noștri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului.

Spiritul toleranței și al armoniei, în care toate minoritățile beneficiază de drepturi constituționale egale ne oferă azi ocazia de a ne manifesta generozitatea și recunoștința. La mulți ani tuturor maghiarilor din România și de pretutindeni!”, a spus Nicolae Ciucă.

Reamintim șoferilor români că marți, 15 martie, traficul a fost restricționat în Oradea și Cluj din cauza evenimentelor desfășurate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Trafic restricționat de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Primăria din Oradea a informat că marți, 15 martie, între orele 17:30 – 20:30, traficul rutier va fi restricționat pe: Podul Ladislau, str. Libertății, Piața Ferdinand, str. Iosif Vulcan, str. Andrei Șaguna, str. Academiei, str. George Barițiu și Patrioților.

Programul evenimentului de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în Oradea

Organizat de UDMR Bihor împreună cu bisericile tradiționale şi organizaţiile de tineret şi instituțile culturale şi de învăţământ, agenda evenimentului de astăzi cuprinde:

  • – ora 14.00 – depunere de coroane la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea;
  • – ora 14.40 – depunere de coroane la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu;
  • – ora 16.00 – depunere de coroane la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din Parcul Petőfi Sándor.
  • – ora 18.15 – la statuia lui Szacsvay Imre din P-ţa Libertăţii: citirea mesajelor primilor miniştrii ai României şi Ungariei;
  • – alocuţiuni;
  • – depuneri de coroane;
  • – ora 19.30 – depunere de coroane la bustul Szigligeti Ede; relatează bihor.ro.

Primăria Cluj-Napoca a transmis închiderea circulației rutiere pe str. Universității și str. Avram Iancu, între orele 13.30 – 14.30, conform monitorulcj.ro.

Programul evenimentului de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în Cluj

Marți, 15 martie, instituțiile maghiare din Cluj organizează o procesiune prin centrul municipiului, ce va include o slujbă religioasă, depuneri de coroane și momente comemorative.

Festivitatea va începe la ora 10:00, când participanții vor porni din fața Institutului Teologic Protestant, spre Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Piața Unirii, unde va avea loc ceremonia religioasă. Apoi aceștia se vor îndrepta spre str. Avram Iancu, unde vor depunde  coroane de flori la plăcuța comemorativă de pe fostul Hotel Biasini, unde a fost cazat, în 1848, poetul revoluționar maghiar Petöfi Sándor.

De la ora 17:00, tinerii maghiari vor pregăti un spectacol muzical de poezie, unde vor prezenta și cea mai mare Kokárda din lume, realizată manual de ei. La ora 18:15 este programată o conversație comemorativă cu Levente Benkő, redactor-șef al Revistei Culturale pe tema „Transilvania în lumina revoluțiilor noastre.” Evenimentul respectiv se va încheia cu un concert festiv al Orchestrei Filarmonice Naționale Maghiare la ora 19:00.