Liderul opoziției din Ungaria a făcut apel la renunțarea la ură și la vindecarea rănilor trecutului. El a subliniat importanța cooperării între români și maghiari, menționând experiențele comune din perioada comunistă și nevoia de a construi o Europă bazată pe solidaritate și respect reciproc.

Liderul opoziției din Ungaria a lansat un mesaj despre importanța cooperării între români și maghiari

Magyar a invitat comunitățile maghiare din Transilvania și Partium să participe la acțiunea sa, adresându-se acestora printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale.

În intervenția sa, Péter Magyar a criticat utilizarea comunității maghiare din afara Ungariei în scopuri electorale. El a atras atenția asupra discursurilor populiste, susținând că acestea ar reprezenta o amenințare pentru stabilitatea regiunii și a întregii Europe. Potrivit acestuia, sistemul politic actual se bazează pe frică și ură pentru a menține controlul, ceea ce ar avea consecințe negative asupra unității naționale.

„Am trăit împreună aceleași dureri și bucurii, am trecut prin aceeași perioadă întunecată a comunismului și astăzi avem obligația să fim uniți pentru pace și solidaritate. (…)

Suntem folosiți noi, maghiarii din afara Ungariei, doar în scop electoral. Ei vor voturi, nu unitate. Se folosesc de frică și ură pentru a menține controlul politic, provocând răni uriașe în națiunea noastră”, a spus Magyar, potrivit ebihoreanul.

Liderul partidului Tisza a transmis că maghiarii din Transilvania ar trebui priviți ca parteneri, nu ca adversari. El a afirmat că Europa se află într-un moment de decizie, între construirea zidurilor și promovarea solidarității. Magyar a evidențiat ideea unei Europe în care valorile comune să prevaleze asupra divizării și populismului.

„Europa este la o răscruce: putem alege o Europă a urii și a zidurilor, sau o Europă a solidarității, a respectului reciproc și a colaborării. Trebuie să decidem dacă vrem să fim părtași la construcția zidurilor sau să construim împreună poduri între națiuni.

Această acțiune ne-a demonstrat că maghiarii sunt capabili să fie solidari, uniți într-o viziune comună pentru o Ungarie și o Europă mai umană, în care valorile europene să prevaleze asupra populismului și divizării. (…)

Vă invit să nu vedeți în maghiarii din Transilvania dușmani, ci parteneri valoroși în construirea unei Europe mai bune”, a mai spus Magyar.

Peter Magyar, Tiza, Ungaria
SURSA FOTO: Facebook, Peter Magyar

La fața locului au fost prezenți și protestatari care l-au numit „trădător de țară”

La finalul discursului, Péter Magyar a reafirmat mesajul principal al acțiunii sale: construirea unei Europe solidare, bazate pe pace și cooperare. El a afirmat că maghiarii trebuie să acționeze uniți pentru un viitor comun, în acord cu valorile europene.

Evenimentul nu a fost lipsit de tensiuni. La fața locului au fost prezenți și protestatari care l-au huiduit pe liderul ungar și i-au adresat injurii, numindu-l „trădător de țară” și „sclavul lui Weber”. Aceștia i-au cerut să părăsească imediat orașul.

Această acțiune are ca scop atragerea sprijinului etnicilor maghiari din România

Această acțiune are ca scop atragerea sprijinului etnicilor maghiari din România și mobilizarea electoratului conservator în perspectiva alegerilor parlamentare din 2026. Peter Magyar, liderul partidului de centru-dreapta Tisza, a pornit pe jos spre granița româno-ungară pe 14 mai, purtând echipament de drumeție și fiind însoțit de un grup de susținători.

Partidul Tisza a fost fondat în 2023, devenind rapid principala forță de opoziție față de guvernul condus de Viktor Orban. De la preluarea puterii în 2010, Orban și partidul său, Fidesz, au menținut o poziție dominantă pe scena politică din Ungaria. Potrivit sondajelor recente, Tisza conduce în intențiile de vot, devansând Fidesz înaintea alegerilor parlamentare programate pentru începutul anului 2026.

Peter Magyar a declarat încă de la începutul campaniei că obiectivul său nu este provocarea de tensiuni, ci exprimarea solidarității față de comunitățile maghiare din afara granițelor. În traseul său, a traversat mai multe orașe mici din Ungaria, unde a discutat direct cu alegători din zone rurale, un segment tradițional favorabil partidului Fidesz.

Contextul politic include sprijinul financiar oferit de guvernul lui Viktor Orban comunităților etnice maghiare din România. În 2014, executivul de la Budapesta a acordat drept de vot cetățenilor maghiari din afara granițelor țării. La alegerile parlamentare din 2022, 94% dintre acești alegători au susținut partidul Fidesz, consolidând astfel sprijinul extern pentru actuala guvernare.