Nicolae Ciucă, mesaj după tragicul atac armat de la Praga

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă s-a declarat profund îndurerat de tragicul atac armat de joi, din Praga. El a spus că România este solidară cu Cehia în această perioadă dificilă prin care trece.

„Sunt profund îndurerat de de vestea tragicului atac armat de astăzi din Praga. Cele mai sincere condoleanţe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi. Urez recuperare rapidă celor răniţi. Suntem solidari cu poporul ceh în aceste momente dificile”, a scris Nicolae Ciucă, joi pe reţeaua X.

„Condamnăm aceste violenţe nejustificate, care nu îşi au locul într-o societate civilizată, în care ar trebui să domnească pacea şi respectul pentru viaţă”, a adăugat Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Cel mai grav atac armat din istoria Cehiei

Un bărbat înarmat a ucis joi cel puțin 15 persoane și a rănit alte cel puțin 24 la o universitate din Praga înainte de a fi „eliminat”, potrivit poliției și serviciilor de urgență din Praga, marcând cel mai grav atac armat în masă din istoria țării.

Poliția cehă a răspuns la împușcăturile din clădirea Facultății de Arte a Universității Charles din Piața Jan Palach la scurt timp după ora 15.00 (14.00 GMT). Poliția a declarat că tatăl atacatorului – un student al facultății – a fost găsit mort mai devreme joi.

„Întotdeauna am crezut că acesta este un lucru care nu ne privește. Acum se dovedește că, din păcate, lumea noastră se schimbă și ea și problema unui trăgător individual apare și aici”, a declarat primarul din Praga, Bohuslav Svoboda, pentru televiziunea cehă, potrivit Reuters.

Premierul Petr Fiala și-a anulat călătoria în estul țării și se îndrepta spre Praga.

Mărturii cutremurătoare ale martorilor

Petr Nedoma, directorul Galeriei Rudolfinum, o sală de concerte situată vizavi de Piața Palach, a declarat pentru televiziunea cehă că l-a văzut pe trăgător.

„Am văzut o persoană tânără care avea o armă în mână, ca o armă automată, și trăgea spre Podul Manes. În mod repetat, cu unele întreruperi, apoi am văzut cum a pus mâinile în sus și a aruncat arma pe stradă, aceasta zăcea acolo, pe trecerea de pietoni”, a spus el.

Poliția a izolat piața și zona adiacentă clădirii, situată într-o parte aglomerată a orașului, cu o stradă populară care duce turiștii spre Piața Orașului Vechi.

Transmisiunea în direct a televiziunii cehe a arătat mai multe ambulanțe și mașini de poliție aliniate lângă clădire.

Un martor a declarat pentru site-ul de știri iDnes.cz că au coborât în stația de tramvai de lângă școală și „deodată am auzit împușcături”.

Klara, o elevă, a declarat pentru site-ul de știri că s-a aflat printre cei pe care poliția i-a evacuat din clădire în urma acestui atac armat.

„A fost teribil de înfricoșător, erau mulți polițiști peste tot, care strigau la noi cu mitralierele în mână, spunându-ne să fugim afară”, a spus ea.

Un e-mail trimis personalului și studenților spunea că atacatorul se afla într-una dintre clădiri.

„Nu plecați nicăieri, dacă sunteți în birouri, încuiați-le și puneți mobila în fața ușii, stingeți luminile”, se spunea în e-mail.

Un utilizator X a postat o fotografie cu un grup de studenți, ascunși ghemuiți pe un pervaz al clădirii.

Atacurile cu arme de foc sunt rare în Cehia

Atacurile cu arme de foc sunt relativ rare în Cehia. În decembrie 2019, un bărbat înarmat în vârstă de 42 de ani a ucis șase persoane într-o sală de așteptare a unui spital din orașul Ostrava, în estul Cehiei, înainte de a fugi și de a se împușca mortal, a declarat poliția.

În 2015, un bărbat a împușcat mortal opt persoane și apoi s-a sinucis la un restaurant din Uhersky Brod.