Investițiile în dezvoltare vor conserva locurile de muncă

Premierul Nicolae Ciucă a transmis într-o postare pe conturile de socializare că „investitorii demonstrează încredere în economia românească”. Mesajul șefului Executivului vine după ce Institutului Național de Statistică (INS) a anunțat vineri că investițiile nete în economie au fost de 150,1 miliarde lei în 2022, în creștere cu 8,5% față de anul precedent.

„Aceste investiții în dezvoltare vor conserva locurile de muncă ale românilor și vor genera altele noi, iar pe termen lung vor contribui la o creștere generalizată a veniturilor. Investițiile nete demonstrează impactul pozitiv pe care l-au avut în economia reală măsurile pe care le-am luat.

Alte valori care arată succesul economiei românești în perioada acestei guvernări sunt: creșterea PIB de 4,8% în 2022, investițiile străine directe de 11,3 miliarde euro, absorbția fondurilor europene de 73% și exporturile de 85 miliarde euro”, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe contul său de Facebook.

Investițiile nete au crescut cu 8,5% anul trecut

Amintim că, INS a transmis vineri că investiţiile nete realizate în economia României au crescut cu 8,5% în anul 2022. În acest context, au fost consemnate majorări la toate elementele de structură: lucrări de construcţii noi – cu 8,2%, utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi la alte cheltuieli – cu un plus de 7,8%, fiecare.

La nivelul trimestrului IV din 2022, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 54,166 miliarde de lei, în creştere cu 17,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Pe acest fond, creşteri au fost înregistrate la alte cheltuieli (+29,5%), lucrări de construcţii noi (+15,9%) şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) – plus 14,6%.

INS precizează, în normele metodologice, că investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

De asemenea, cheltuielile pentru consum şi investiţiile au avut cele mai importante contribuţii la creşterea economiei anul trecut, în timp ce exportul a avut o contribuţie negativă, a mai transmis INS.