Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu mai mulți europarlamentari români, din toate grupurile politice, despre aderarea României la Spațiul Schengem, despre resursele disponibile prin PNRR și prin programe operaționale. S-a vorbit de asemenea și despre criza actuală, cauzată de războiul din Ucraina.

Există speranță pentru aderarea la spațiul Schengen

Prim-ministrul a subliniat necesitatea promovării obiectivelor României pe plan european și spune că a apreciat deschiderea eurodeputaților de a fi parte la acest efort comun.

„Așa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spațiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obținerea garanțiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susțină.

Dosarul privind securitatea energetică rămâne de mare interes pentru noi toți. România sprijină pe deplin măsurile agreate la nivel european în ceea ce privește reducerea prețurilor la energie şi securitatea aprovizionării și va folosi banii europeni pentru a consolida măsurile de protejarea a cetățenilor și a economiei”, a spus Nicolae Ciucă.

Acesta a mai spus că accesarea resurselor disponibile prin PNRR și prin programele operaționale presupune un efort permanent și că angajamentul Guvernului pentru implementarea angajamentelor asumate prin PNRR, arătând că circumstanțe obiective determină România să solicite o ajustare a unor jaloane, precum cel referitor la alocarea procentului din PIB pentru pensii.

România ajută Ucraina

Nicolae Ciucă a spus de asemenea că România va contribui la menținerea securității europene în contextul războiului din Ucraina.

„Pe agenda tuturor întrevederilor avute la Bruxelles s-a regăsit criza actuală, generată de agresiunea Rusiei în Ucraina. România rămâne un contribuitor responsabil și activ pentru promovarea securității și stabilității europene și euroatlantice, punct de vedere susținut și de reprezentanții României în Parlamentul European.

Ajutorul concret pe care îl oferim Republicii Moldova, din punct de vedere economic, prin aprovizionare cu energie, lemne și fonduri, este dublat de sprijinul la nivelul instituțiilor europene, pentru dinamizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus premierul.

De asemenea, a transmis pe rețelele de socializare că a avut o discuție și cu Adina Vălean, Comisarul european pentru transport în vederea dezvoltării infrastructurii de transport, pentru a facilita transportul de cereale către Ucraina.

”Am discutat cu Adina Valean continuarea bunei cooperări între Comisia Europeană şi România, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi continuarea eforturilor de facilitare a tranzitului de cereale din Ucraina”, scrie acesta.