După mai multe discuții avute în aceste zile cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Nicolae Ciucă a reușit să elimine procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor. 

Se pare că acest procent va fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară ce presupune creșterea vârstei de pensionare pentru toți angajații. De asemenea, indicatorul va presupune și imposibilitatea ca pensia sa depășească salariul în plată.

Mai precis, dacă procentul de 9,4% va fi eliminat, Guvernul va reuși să majoreze pensiile începând cu 1 ianuarie 2023.

Nicolae Ciucă, discuții importante cu șefa Comisiei Europene

Executivul României a trimis un comunicat de presă prin care informează că prim-ministrul Nicolae Ciucă a informat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cu privire la modificările pe care țara noastră le dorește în ceea ce privește procentul de pensii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen și despre modificarea proiectului RePower EU. Proiectul stabilește moduri de gestionare a crizei energetică. Scopul proiectului este acela de a amâna închiderea termocentralelor pe cărbune care furnizează o importantă parte din energia electrică.

În comunicat se mai arată că șeful Guvernului de la București dorește înlocuirea plafonului de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru pensii cu un alt mecanism de referință.

„A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”, se arată în comunicatul de presă respectiv.

Marcel Ciolacu a confirmat că acest procent va dispărea din PNRR

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) și al Camerei Deputaților a declarat și el, cu o zi în urmă, că procentul de 9,4% pentru pensii va fi eliminat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Nu, nu există niciun plafon în nicio țară din Europa, deci mi se pare corect ca acel plafon să fie scos, mai ales că noi nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani, este o aberație”, a explicat Marcel Ciolacu.