Ordonanţa de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuirii banilor publici va fi adoptată într-o şedinţă de guvern care va avea loc vineri, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Astăzi, pe agenda de lucru a Guvernului avem mai multe proiecte de lege şi hotărâri de guvern. Doresc să fac referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuielilor publice.

Nu vom lua decizia în şedinţa de guvern de astăzi, vom desfăşura o şedinţă de guvern vineri pentru adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă. Am considerat că este oportun să asigurăm timpul necesar pentru transparenţa publică, pentru dezbatere şi, în final, să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei.

Atenție la cheltuieli

El a subliniat că prin această ordonanţă, Guvernul nu face altceva decât să chibzuiască banii publici şi să menţină un control asupra cheltuielilor.

„Aici discutăm de măsuri care vizează bunurile şi serviciile, asigurând, totodată, derularea investiţiilor, fără a afecta bugetul alocat în acest sens. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, aici discutăm despre cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier, pentru aparatură birotică”, a precizat Ciucă.

Premierul a menţionat şi măsura prin care se va asigura introducerea lanţului scurt de aprovizionare de la fermieri la consumatori.

„Am analizat şi, cu cât numărul de intermediari este mai mic, cu atât sprijinim producătorul şi asigurăm un preţ echitabil pentru consumatori”, a mai declarat Ciucă.

Se reduce numărul consilierilor

El a menţionat că în cuprinsul proiectului de act normativ se regăsesc şi măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici şi, de asemenea, limitarea la două mandate pentru o persoană în consiliile de administraţie.

Totodată, premierul a arătat că vor fi suspendate, pentru acest an, angajările în instituţiile şi autorităţile publice prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă.

„Discutăm pe măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici, şi, de asemenea, limitarea la două mandate, la maxim două mandate pentru o persoană în consiliile de administrație. Vor fi, de asemenea, suspendate temporar pentru acest an angajările în instituțiile și autoritățile publice. (…)

Excepţie fac domeniile sănătate şi educaţie, pe care le considerăm pilon de bază pentru dezvoltarea societăţii noastre şi, de asemenea, vom asigura atenţia cuvenită la nivelul Guvernului pentru ca activitatea în aceste două sectoare să se desfăşoare cât se poate de normal”, a mai anunţat Ciucă.