Nicolae Ciucă: Să ne ocupăm de tot ce înseamnă accesul la servicii medicale performante

Nicolae Ciucă a declarat, sâmbătă, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, că este necesar să se vorbească puțin despre proiectul în desfășurare, deoarece s-a discutat mult în ultimii ani. El a amintit că de la preluarea guvernării, în decembrie 2021, s-au făcut eforturi pentru a pune proiectul în mișcare.

Ciucă a subliniat că este responsabilitatea tuturor partidelor, indiferent de orientarea politică, să asigure accesul la servicii medicale performante, menționând că acest lucru se realizează în trei centre universitare unde medicina excelează. El a adăugat că, de multe ori, se spune că cel mai bun medic este acceleratul de Cluj, dar a subliniat că nu trebuie să rămână la acest nivel.

„Cred că trebuie să vorbim foarte puţin despre ceea ce se întâmplă aici pentru că s-a vorbit foarte mult în ultimii ani. E un proiect foarte aşteptat de mulţi ani. Îmi aduc aminte că la Guvern din decembrie 2021 am tot vorbit şi rânduit ca lucrurile să se întâmple. Este o responsabilitate a tuturor, indiferent de formaţiunea politică, să ne ocupăm de tot ce înseamnă accesul la servicii medicale performante şi acest lucru se întâmplă în trei centre universitare unde medicina face performanţă. Nu de multe ori am auzit că cel mai bun medic este acceleratul de Cluj. Nu trebuie să rămânem la acest nivel”, a afirmat Nicolae Ciucă, sâmbătă, la ceremonie de spargere a solului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

„Am reuşit să demonstrăm că dincolo de egoul politic se pot face lucruri demult aşteptate de către cetăţenii României”, a concluzionat liderul liberalilor.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că acest moment este unul istoric și, în același timp, demonstrează capacitatea de colaborare între administrațiile locale, Guvern, universitate și forțele politice. El a reamintit că a semnat hotărârea de Guvern pentru a aloca terenul de șapte hectare din comuna Florești, necesar pentru construirea Spitalului Regional de Urgență.

Rafila: În România acum se construiesc spitale nu numai cu multă viteză, dar şi de bună calitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că lucrările la cele trei spitale regionale de urgență au început și a menționat că în județul Cluj are loc o inaugurare simbolică, deoarece constructorul lucrează deja de o lună.

„Lucrările au început efectiv la toate cele trei spitale regionale de urgenţă şi aici la Cluj va fi o inaugurare simbolică pentru că deja constructorul lucrează de o lună şi aproape 10% din lucrările care trebuie să le realizeze sunt finalizate. E o situaţie mai complicată. Trebuie făcuţi nişte pereţi de sprijin pentru acest teren care va fi excavat, trebuie pregătit într-un mod special, dar sunt convins că şi din punct de vedere al timpului necesar se vor încadra, iar noi o să facem tot ceea ce este posibil încât activitatea de construcţie propriu-zisă a edificiului să nu aibă niciun fel de întârzieri”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a exprimat că în România se construiesc acum spitale nu doar rapid, ci și cu o calitate superioară, comparativ cu ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. A menționat că aproximativ 20 de spitale finanțate din PNRR sunt în diverse stadii de construcție sau urmează să înceapă construcția în viitorul apropiat.

De asemenea, a subliniat faptul că multe spitale sunt gestionate de autoritățile locale, iar mulți primari și președinți de consilii județene sunt implicați în acest proces, având un interes legitim în protejarea sănătății comunităților pe care le reprezintă. Rafila a remarcat că numeroase spitale din orașe și municipii sunt fie în curs de construcție, fie deja finalizate, iar calitatea asistenței medicale se va îmbunătăți vizibil. A subliniat că acest efort este făcut cu responsabilitate și profesionalism, exprimându-și recunoștința pentru contribuția tuturor celor implicați.