Premierul și-a încheiat joi vizita de două zile efectuată la Bruxelles. La conferința de presă desfășurată la finalul acesteia, Nicolae Ciucă a anunțat că fondurile destinate componentei de înzestrare a Armatei din bugetul Apărării vor creşte la peste 35% din 2023.

„Este foarte clar că, odată cu decizia de a creşte bugetul Apărării la 2,5%, va creşte şi alocarea la componenta de înzestrare. Dacă, până aici, din acel 2% care a fost asumat de către ţara noastră era obligativitatea ca minim 20% să fie destinat pentru înzestrare, am depăşit procentul acesta de 20% până în acest moment.

Începând de anul viitor, odată cu această creştere a bugetului, componenta de înzestrare va urca undeva la peste 35%”, a declarat Nicolae Ciucă, joi, la finalul vizitei de două zile efectuată la Bruxelles.

Armata României are nevoie de mai multe vehicule blindate

De asemenea, premierul a ținut să precizeze că Armata României ar trebui să fie dotată cu mai multe vehicule blindate Pirahna V.

„Vom fi în măsură să vindem în momentul în care ne vom fi asigurat necesarul pentru Armata Română. În acest moment, faţă de contractul-cadru, mai avem nevoie de mai multe transportoare decât au fost gândite în programul respectiv, astfel încât să ne asigurăm o capabilitate de mare unitate, tip brigadă, pe care am angajat-o la NATO şi să fie dotată cu transportoare blindate pe roţi.

S-a modificat structura. Este nevoie de mai multe transportoare, până ce nu finalizăm şi asigurăm transportoarele necesare pentru această capabilitate nu putem să discutăm de vânzare”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre programul de achiziţie al corvetelor: Este doar o chestiune tehnică la nivelul comisiilor de negociere

Totodată, premierul a fost întrebat ce se va întâmpla cu programul de achiziţie al corvetelor.

„Din păcate, de foarte mult timp acestea se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne-am dorit, ne dorim în continuare ca acest program să poată să fie demarat. Este doar o chestiune tehnică la nivelul comisiilor de negociere până când părţile vor conveni să poată să semneze acest contract. Este tot ceea ce ştiu despre stadiul la care se găseşte în acest moment contractul.  Eu am sperat încă de acum doi ani de zile ca acest contract să poate să se semneze.

Din păcate, au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creştere a preţurilor la materiale şi echipamente. Presupun că cei care într-adevăr studiază în detaliu care sunt condiţiile din contract să ajungă la final la o concluzie”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.