Lege adoptată în sprijinul autorităților publice locale

Președintele Senatului, președintele PNL Nicolae Ciucă, anunță că în Camera Deputaţilor a fost adoptată o lege care vine în sprijinul autorităților publice locale. Acestea vor putea accesa credite cu dobânzi mici de la Trezorerie, facilitatea referindu-se inclusiv la proiectele din cadrul PNRR sau Programului Operaţional Regional.

„Camera Deputaţilor a adoptat un cadru legislativ care oferă autorităţilor publice locale o serie de instrumente pe care le pot utiliza pentru gestionarea mai eficientă a fondurilor necesare planurilor de dezvoltare. Cea mai importantă prevedere este reglementarea posibilității de accesare a creditelor cu dobândă mică de la Trezorerie.

Această facilitate poate fi utilizată inclusiv pentru cofinanţarea proiectelor din cadrul PNRR sau a Programului Operaţional Regional, care nu aveau până acum această opţiune”, a anunţat miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, Nicolae Ciucă.

Liberalul s-a referit şi la alte modificări legislative care prevăd exceptarea administrațiilor publice locale de la plafonarea de 10% la achizițiile de bunuri și servicii, eliminând astfel dificultățile financiare în asigurarea serviciilor publice.

Excepții la achiziționarea de bunuri și servicii

De asemenea, Nicolae Ciucă a menționat că a fost votată și o modificare care reglementează dreptul de vot al celor cu viză de flotant. Astfel, acestora li se va permite exercitarea drepturilor electorale la 6 luni după obținerea acestui statut.

„Altă noutate legislativă vizează exceptarea administraţiilor publice locale de la plafonarea de 10% aplicabilă, până acum, la achiziţionarea de bunuri şi servicii. În acest mod, nu vor mai exista dificultăţi financiare în asigurarea serviciilor publice.

Nu în ultimul rând, o altă modificare votată astăzi reglementează votul celor cu viză de flotant. Alegătorii aflaţi în această situaţie îşi vor putea exercita drepturile electorale la 6 luni după primirea acestui statut.

PNL tratează cu seriozitate şi prioritate problemele semnalate Parlamentului de către administraţia publică locală şi promovează, pe plan legislativ, cele mai bune soluţii care sprijină proiectele necesare comunităţilor. În acest mod, administraţia liberală acţionează în mod integrat şi unitar pe toate palierele aparatului de stat, pentru a elimina obstacole birocratice şi pentru a pune în practică măsurile ce susţin dezvoltarea sustenabilă a fiecărei localităţi din România”, a completat Ciucă.