Premierul Nicolae Ciucă a participat, duminică, alături de președintele Klaus Iohannis, la o întâlnire la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu în compania ministrului francez al Apărării. Șeful Guvernului a reafirmat poziţia Românei de a condamna „în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei” de către Rusia, el subliniind decizia aliaţilor din NATO de asigura măsuri „defensive, proporţionale şi neescalatorii”.

„Agresiunea militară rusă din Ucraina reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii, condamnăm în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei. Deplângem pierderea tragică de viei omeneşti, suferinţa umană enormă şi distrugerea cauzate de acţiunile Rusiei. Aliaţii vor continua să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea li apărarea tuturor statelor membre. Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporţionale şi neescalatorii. Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu guvernul său. Suntem uniţi în sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a afirmat Nicolae Ciucă duminică după amiază, la Baza militară aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

România este protejată de NATO

Nicoale Ciucă a mai precizat că prezenţa militarilor pe teritoriul României arată că ”NATO reprezintă cea mai concretă şi puternică garanţie de securitate pentru statele sale membre”. Şeful Guvernului de la Bucureşti a subliniat că acţiunile agresive ale Rusiei i-au determinat pe aliaţii din NATO să activeze planurile de apărare ale alianţei, forţa de răspuns a NATO fiind, pentru prima dată, într-un context de apărare colectivă.

Nicolae Ciucă a mulţumit militarilor români şi străini prezenţi pe teritoriul României care arată „cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO”. Potrivit lui Ciucă, celor 500 de militari francezi care au ajuns, împreună cu tehnică militară deja în România li se vor alătura alţi 300 de militari belgieni şi din alte ţări aliate. De asemenea, armata americană are aproape 2000 de militari pe teritoriul României, potrivit premierului, după relocarea unui batalion din Germania.

„Forţele Aeriene Române sunt sprijinite pentru apărarea spaţiului aerian de 22 aeronave aliate. Aici, la Mihail Kogălniceanu, operează în cadrul serviciului de poliţie aeriană întărită 14 aeronave Eurofighter Typhoon – 8 ale Italiei şi 6 ale Germaniei – iar pe aerodromul militar de la Borcea încş 8 aeronave F16 ale SUA”, a precizat premierul.

„Pentru aliaţii NATO sunt garanţii absolute de securitate. Un atac asupra unuia dintre noi va fi privit ca un atac asupra tuturor. Angajamentul nostru faţă de articolul 5 din tratatul de la Washington este de fier: suntem uniţi pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, libertatea va învinge întotdeauna opresiunea”, a conchis  prim-ministrul.