Şedinţă la urgenţă la Palatul Victoria, convocată de premierul Nicolae Ciucă!

Şedinţă de urgenţă pentru pregătirea sezonului rece! Cum arată piaţa energiei şi a gazelor?

Şeful Guvernului i-a chemat la ordine pe mai mulţi miniştri, dar şi pe preşedintele ANRE şi şefii mai multor companii de stat din domeniul energiei. Motivul şedinţei: explozia facturilor de pe piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale, precum şi gestionarea rezervelor de energie sau soluţii pentru sprijinul consumatorilor.

La întâlnirea de lucru de marţi, 4 ianuarie, au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Transporturilor şi vicepremier, Sorin Grindeanu, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Lor li s-a alăturat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, precum şi reprezentanți ai Ministerului Mediului şi al companiilor de stat Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

Ce transmite Guvernul României?

Amintim că, în cazul energiei electrice, furnizorii au anunţat scumpiri ce pornesc de la 50% şi ajung şi până la 90%, o situaţie ce va fi greu de îndurat pentru cei care nu au trecut deja la contracte concurenţiale. Unii furnizori au trimis notificări prin intermediul cărora le-au cerut clienților să limiteze consumul.

Discuţiile de marţi au vizat stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva evoluțiilor sectorului energetic în România. Analiza făcută a indicat faptul că furnizarea energiei electrice este asigurată atât pentru serviciile esențiale, cât și pentru consumatorii casnici și alte categorii de consumatori, transmite Guvernul României.

Cât despre furnizarea gazelor naturale, sunt asigurate cantitățile de gaz pentru funcționarea aprovizionării în condiții de normalitate, dau asigurări oficialii.

Scad preţurile gazelor naturale la nivel european

În altă ordine de idei, datele de luni, 3 ianuarie, indicau o scădere a preţurilor pentru gaze naturale la nivel european, în contextul în care temerile privind livrările se atenuează, iar vremea rămâne relativ caldă pentru această perioadă.

Astfel, în cursul zilei de luni, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat o scădere de 6,2%, la 66 de euro pentru un mWh. De menționat este faptul că această scădere este pentru a noua zi consecutiv și totodată, este cea mai îndelungată perioadă de scădere din ultimii şapte ani, relatează Bloomberg,

Un impact în acest sens îl au și navele care transportă gaze naturale lichefiate și care se îndreaptă spre Europa. Această mișcare creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.