Un sondaj Avangarde arată cum s-a modificat încrederea românilor în ultima perioadă. Sursa citată arată câte persoane mai au încredere în președintele Klaus Iohannis, dar și în Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

Potrivit datelor oferit de un sondaj Avangarde realizat recent, o treime din persoanele cchestionate, adică 33% au încredere că președintele Klaus Iohannis ar gestiona corect o situație de criză în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Pe de altă parte, un procent considerabl de 46% se arată neîncrezător în șeful statului.

Referitor la Guvernul condus de Nicolae Ciucă, 40% dintre cei chestionați spun că Executivul ar gestiona corect situaţia de criză dacă Rusia invadează Ucraina este mai mare. Pe de altă parte, 39% dintre aceștia nu au încredere în capacitatea Guvernului Ciucă de a gestiona o astfel de situaţie.

De menționat este faptul că sondajul Avangarde a fost realizat la comanda G4media, în perioada 21.01 – 23.01.2022, pe 701 subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României, prin metoda interviurilor telefonice şi are o marjă de eroare de 3,9% pentru nivel de încredere de 95%.

Se tem românii de un război în Europa?

O altă întrebare prevăzută în sondaj a fost ”Dumneavoastră personal credeţi că Rusia va invada Ucraina?”. În acest sens, rezultatele arată că 42% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 29% au dat un răspuns negativ. Pe de altă parte, 27% nu au putut aprecia, în timp ce 2% nu au răspuns.

Întrebați dacă cred că dacă Rusia va invada Ucraina, un eventual război riscă să se extindă în Europa, 43% dintre aceștia sunt conviși de acest lucru, pe când 36% cred că rămâne un conflict între cele două ţări, 21% nu pot aprecia.

În același timp, 65% nu consideră legitimă o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina, 10% o consideră legitimă, 23% nu pot aprecia, iar 2% nu răspund.

Pe de altă parte, datele sondajului mai arată că 43% dintre persoanele chestionate cred dacă Rusia invadează Ucraina, NATO ar trebui să intervină, iar 33% dintre repondenţi consideră că NATO nu ar trebui să intervină militar.

64% dintre subiecţi cred că Rusia este o ameninţare la adresa României în contextul tensiunilor din Ucraina, în timp ce 21% nu o consideră o ameninţare. Totodată, peste 50% se declară de acord cu intenţia SUA şi Franţei de a trimite trupe suplimentare în România, în timp ce 18% nu sunt de acord.

Referitor la implicarea NATO, întrebați dacă consderă că NATO ar trebui să-şi suplimenteze trupele în Europa de Est pe fondul tensiunilor de la graniţa Ucrainei, 56% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, iar 19% au răspuns negativ, în timp ce 26% nu pot aprecia.