Este cea mai proastă veste a momentului. FEE Nord a solicitat majorarea cu 50% a tarifelor la energia electrică.  Distribuitorul energiei electrice pentru nordul Moldovei, „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord), cu sediul la Bălţi, a solicitat ANRE aprobarea noilor preţuri reglementate pentru furnizarea energiei electrice în anul 2022. Solicitarea vizează o majorare cu circa 50%, transmite IPN.

Operatorul de energie electrică solicită un tarif de 3,06 lei pentru kwh pentru consumatorii finali. FEE Nord își argumentează majorarea tarifului prin volum de energie electrică prognozat și costul energiei electrice reieșind din contracteleexistente încheiate cu producătorii/furnizorii de energie electrică și evoluția prețului de tranzacționare a energiei electrice.

Un alt motiv eeste legat de cheltuielile suportate de Furnizor pentru achitarea serviciului de transport și distribuție a energiei electrice, conform tarifului existent. În plus, face referire și la costurile și cheltuielile strict necesare pentru desfășurarea activității reglementate de furnizare a energiei electrice actualizate reieșind din indicele prețurilor de consum din Republica Moldova, indicele de modificare a numărului locurilor de consum ale consumatorilor finali deserviți și indicele prețurilor de consum al SUA

FEE Nord a cerut mai mulți bani

Totodată, operatorul indică și devierile tarifare formate în anul 2021 de 34 mil. de lei, susține bani.md 

„Calculele preţurilor reglementate au fost efectuate în vederea acoperirii costurilor şi cheltuielilor reale”, se precizează într-un comunicat de presă. FEE Nord a solicitat 203,14 bani/kWh (preţ fără TVA) – la punctele de intrare în reţelele electrice de transport, 217,64 bani/kWh – la punctele de ieşire din reţelele electrice de transport, 245,64 bani/kWh – consumatorilor finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune, 306,64 bani/kWh – consumatorilor finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de joasă tensiune.

Decizia luată în Republica Moldova

La începutul acestui an, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy s-a adresat cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori. În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, iar dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul per kWh va ajunge la 2,79 lei.xa.

În ceea ce privește situația din România, după discuțiile purtate săptămâna trecută pe seama gazelor naturale și energiei electrice, coaliția de guvernare ar urma să poarte azi noi discuții pe această temă, potrivit unor surse guvernamentale. La această întâlnire ar urma să participe și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Liderii coaliţiei de guvernare vor avea luni după-amiază, în jurul orei 18,00, o discuţie în format online pe tema energiei.