„În două săptămâni, moneda europeană a scăzut de la 1,31 la mai puţin de 1,25 franci elveţieni”, a declarat M. Hayek, în cadrul unei discuţii cu Matin Dimanche.
„Această scădere brutală nu se explică prin acţiunea unor factori obiectivi, ci este în mod clar cauzată de speculatorii care pariază pe creşterea francului elveţian”, a declarat directorul Swatch, care consideră că acţiunile „băncilor şi ale marilor fonduri de investiţii se întorc direct împotriva poporului eleveţian, a locurilor de muncă şi economiei elveţiene”.
Nick Hayek a explicat că zona euro este principalul destinatar al exporturilor elveţiene şi scumpirea francului elveţian duce la pierderea competitivităţii întreprinderilor din ţara cantoanelor.
Unii experţi consideră că, în faţa crizei care afectează moneda euro, investitorii se îndreaptă către francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, datorită stabilităţii politice şi economice a Confederaţiei Elveţiene.
„Mizând pe creşterea francului elveţian, aceste bănci ştiu că vor atrage către ele fonduri externe, avide de randamente mari şi de securitate, pe care le-au pierdut în timpul crizei”, este de părere directorul Swatch.
AFP precizează că, în critica adusă speculatorilor, directorul companiei elveţiene face apel ca „Banca Naţională Elveţiană – BNS – să nu fie lăsată singură în lupta împotriva unui franc prea puternic”.
„De ce să nu devalorizăm francul elveţian sau să nu stabilim, aşa cum s-a mai făcut, o dobândă negativă, care ar face ca investitorii să aibă, la cumpărarea francului, costuri mai mari decât profiturile pe care le-ar putea anticipa?”, propune Nick Hayek.
Din 2009, BNS a intervenit de mai multe ori, cumpărând euro, pentru a aprecia francul, aminteşte AFP.
Sursa: Agerpres