Descoperirea de carne de cal în produse etichetate drept carne de vită se extinde în Europa, declanşând retrageri de produse de pe piaţă, critici din partea consumatorilor şi investigaţii guvernamentale în lanţul complex de procesare a alimentelor.

"Testele noastre au descoperit urme de ADN de cal în două produse pe bază de vită furnizate de H.J Schypke", o companie germană subcontractoare a JBS Toledo NV, a precizat Nestle într-un comunicat. În consecinţă, Nestle a decis să retragă imediat de la vânzare în Spania şi Italia ravioli şi tortellini vânduţi sub numele Buitoni Beef Ravioli şi Beef Tortellini. "Le vom înlocui cu produse în cazul cărora testele ADN au confirmat că au în conţinut 100% carne de vită", se mai arată în comunicat.

De asemenea, va fi retrasă de la vânzare şi un sortiment de lasagna congelată destinată restaurantelor, Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes, produsă în Franţa, continuă Nestle. Procentul de carne de cal în aceste produse era mai mare de 1%, precizează comunicatul.

Nestle subliniază că a pus la punct noi teste pentru a detecta eventualele urme de carne de cal la mai multe facilităţi de producţie din Europa.

Separat, distribuitorul Lidl a anunţat şi el luni seară că îşi retrage din magazinele din Suedia, Finlanda, Danemarca şi Belgia semipreparatele congelate "pene bolognese" în care au fost descoperite urme de carne de cal în loc de vită.
Sursa: Agerpres