Cele două cutremure de la 25 aprilie şi 12 mai au provocat moartea a 8.787 de persoane şi distrugerea a 500.000 de locuinţe, afectând 2,8 milioane de oameni în naţiunea de 28 de milioane de locuitori.

Pierderile economiei Nepalului după cel mai mare dezastru din istorie se ridică la 7 miliarde de dolari, inclusiv din turism, menţionează guvernul în raportul privind evaluarea nevoilor de după dezastru.

Suman Prasad Sharma, un oficial de rang înalt din Ministerul de Finanţe, a declarat că 36 de ţări şi 24 de agenţii donatoare sunt invitate la conferinţa de la 25 iunie pentru a angaja sprijin financiar pentru reconstrucţie.

"Avem aşteptări pentru un sprijin foarte consistent de la donatorii noştri în timpul conferinţei", a declarat Sharma. În prezent, Nepalul asigură două treimi din costurile dezvoltării sale economice din ajutor internaţional.

Oficialii guvernamentali de la Kathmandu susţin că statele care nu pot angaja noi sume pot ajuta Nepalul anulând datoriile acestui stat sau amânând scadenţa la plată, în condiţiile în care ţara plăteşte 300 de milioane de dolari anual pentru rambursarea datoriilor.

Cutremurele devastatoare au dus la un regres şi în ceea ce priveşte eforturile Nepalului de combatere a sărăciei, crescând numărul persoanelor care trăiesc sub limita sărăciei cu 700.000, până la 7,78 de milioane de oameni, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru planificare naţională, Govind Raj Pokharel.

SURSA: Agerpres