Rishi Sunak, ministrul britanic al Finanţelor, a declarat că este încrezător că Londra şi Bruxelles vor ajunge la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, dar a subliniat că acesta nu trebuie încheiat “cu orice preţ”, transmite duminică DPA.

“Suntem absolut rezonabili în solicitările noastre”

“Cred că facem progrese în discuţii şi sper în continuare că putem ajunge la o decizie”, a declarat Sunak într-un interviu pentru BBC.

“Suntem absolut rezonabili în solicitările noastre şi dăm dovadă de consecvenţă şi transparenţă în acest proces despre ceea ce este important pentru noi. Dar în orice caz vom reuşi”, a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Riscul unei rupturi economice brutale de Uniunea Europeană

În prezent ţara se află într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxelles-ul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special cea comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În absenţa unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar, scrie Agerpres.

Întrucât un acord trebuie să fie ratificat, au rămas puţine zile pentru ajungerea la o înţelegere. Cele două părţi au negociat în weekend prin videoconferinţă.