Negocierile dintre cele două părţi au eşuat vineri.

Conform acestei surse, ministrul canadian al comerţului, Chrystia Freeland, a părăsit negocierile şi a anunţat eşecul lor. 

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la acest tratat, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale. 

Şeful guvernului valon, Paul Magnette, a estimat vineri la prânz drept 'insuficiente' rezultatele negocierilor din ultimele ore cu Uniunea Europeană şi Canada cu privire la tratatul de comerţ liber (CETA). 

'S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăţi pentru noi, mai ales în privinţa arbitrajului' şi, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea 'mi se par încă insuficiente', a spus Magnette în faţa parlamentului regional valon, la Namur (sudul Belgiei). 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru români, din 2017. Mai concret, începând de la 1 decembrie 2017, românii vor putea călători în Canada fără viză.

AGERPRES