'Am suspendat negocierea CCM întrucât în cadrul şedinţei de negociere de astăzi (vineri, n.r.), ni s-a prezentat un punct de vedere din partea casei de insolvenţă, care confirmă temerea noastră că nu există resurse financiare pentru a susţine ceea ce am negociat până în prezent. În aceste condiţii nu cred că mai este momentul să continuăm pierderea de timp, oamenii trebuie să vină alături de noi şi să lupte împreună cu noi pentru a asigura atât o protecţie socială pentru cei care urmează să-şi piardă locurile de muncă, dar şi finanţare pentru bucata de activitate care va mai rămâne din acest complex', a declarat preşedintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica. 

Liderul sindical nu a exclus declanşarea conflictului colectiv de muncă la CEH şi chiar a unei greve generale, după respectarea paşilor prevăzuţi de lege în asemenea situaţii. 

Nica susţine că şi în condiţiile în care ar fi reduse toate drepturile angajaţilor, tot ar exista pierderi la CEH, motiv pentru care consideră că soluţia redresării economice trebuie analizată în alt context decât cel al salariilor. 

'În acest moment se prefigurează o grevă generală la nivelul complexului. Sper să fie doar un demers care să nu fie dus până la capăt şi cei care guvernează România să înţeleagă că nu pe spatele muncitorilor şi pe reducerea drepturilor salariale se poate salva complexul. Este demonstrat faptul că dacă tăiem toate drepturile salariale ale celor 6.000 de angajaţi, complexul tot generează pierderi. Atunci cred că altundeva este cheia', a explicat Petre Nica. 

Angajaţii CEH nu mai au contract colectiv de muncă din luna martie, când a fost denunţat unilateral de administratorul judiciar, în condiţiile în care compania intrase în procedură de insolvenţă. De altfel, de la 1 august, vechiul CCM a expirat de drept, negocierile pentru un nou document de acest fel fiind începute în luna iulie. 

CEH este în procedură de insolvenţă, cu datorii de peste 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei reprezintă restanţe la bugetul de stat. 

AGERPRES