,,Nu avem judecatori care să îi aparțină lui Obama, lui Trump, lui Bush sau lui Clinton,” a spus Roberts.

,,Avem un grup extraordinar de judecatori dedicați, ce fac tot ce le stă în putință pentru a face dreptate în privința celor care apar în fața lor. Independența justiției este ceva pentru care ar trebui cu toții să fim recunoscători, ” a mai spus  Roberts, potrivit CNN.com.

Comentariul lui Roberts a venit ca răspuns la o întrebare din partea The Associated Press

Marți, Trump a criticat din nou Curtea de Apel a celui de-al Nouălea Circuit, de această dată dupa ce un judecator din districtul nordic al Californiei – unde se fac apelurile pentru cazuri către cel  de-al noualea circuit – a eliberat un ordin de restricție temporară, blocând administrația Trump, care iși dorea să le interzică intrarea în țara a imigranților ilegali, ce sosesc în State în căutare de azil politic.

,,E o rușine ca fiecare caz să ajungă pe masa Curții de Apel pentru al Nouălea Circuit, a spus Trump, într-o critică lungă a curții americane. Aceasta nu este lege. În fiecare caz din al Noulea Circuit pierdem și suntem nevoiți să mergem la Curtea Suprema, precum în cazul interzicerii călătoriilor și acolo câștigăm. Fiecare caz, nu contează care sunt motivațiile din spatele sau, ajunge în al Noualea Circuit. Acesta era un judecator al lui Obama. Ei bine, asta nu se va mai întampla de-acum încolo, ” a spus Trump.

Roberts, pe care presedintele de atunci, George W.Bush l-a ales sa conduca Curtea Suprema, are cea mai mare autoritate in justitia federala, iar remarcile sale au fost un rar raspuns direct catre seful ramurii executive. Vorbind la Universitatea de Drept din Minnesota, Roberts a accentuat independenta Curtii Supreme si diferentele dintre aceasta si celelalte organisme judiciare.

„Nu voi critica ramurile politice”, a spus Roberts. 

„Noi facem acest lucru destul de des în opinia noastră. Dar ceea ce aș dori să fac, pe scurt, este să subliniez modul în care ramura judiciară este – și cum trebuie să fie – foarte diferită”.

Trump a fost un critic frecvent al celui de-al 9-lea Circuit, și în doar câteva luni de președinție, Trump a declarat că intenționează să desființeze circuitul care acoperă o mulțime de state vestice și Guam.

Mai multe dintre politicile sale controversate au fost ținute pe loc de judecatorii de-acolo, iar încercările sale de a rescrie regulile azilului politic au fost ultima dintre acestea.

Sursa foto: washingtontimes