Organizaţia prevede o contracţie a economiei germane şi o posibilă intrare a acesteia în recesiune către sfârşitul anului, atenţionând că statele din zona euro trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni agravarea spiralei descreşterii economice.

Se îndreaptă Germania către recesiune după ce a evitat până în prezent criza datoriilor suverane? este întrebarea la care se încearcă să se răspundă în articol. Indiciile că motoarele economiei germane au încetinit sunt evidente de mai multe luni. Dar acum OCDE avertizează că zilele unei creşteri economice încă şi mai modeste se vor sfârşi în curând.

Economia Germaniei se va contracta cu 0,1% în al treilea trimestru din acest an şi cu 0,2% în cel de-al patrulea trimestru, potrivit raportului OCDE privitor la situaţia economică a statelor din G-7 (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Canada). În primele două trimestre ale anului, economia germană a înregistrat o creştere de 0,5% şi respectiv 0,3%, iar pentru întregul an 2012 OCDE prognozează că aceasta va creşte cu 0,8%.

"Economia globală a încetinit începând din acestă primăvară, din cauza evoluţiilor din zona euro, unde recesiunea se instalează din nou", menţionează raportul, în care se avertizează că actuala criză din zona euro va avea efecte la nivel global.

Pe ansamblu zonei euro, Produsul Intern Brut a scăzut în al doilea trimestru cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Odată cu publicarea raportului OCDE, economistul-şef al acestei organizaţii, Pier Carlo Padoan, a avertizat că "încetinirea economică va continua dacă liderii politici nu vor reuşi să combată principala cauză a acestei deteriorări, care este criza continuă din zona euro". El a mai avertizat că şomajul, care a ajuns deja la niveluri ridicate, va continua să crească. "Rezolvarea problemelor din zona euro ce ţin de sistemul bancar, fiscalitate şi competitivitate este cheia recuperării economice", a punctat Padoan.

OCDE mai prognozează că trendul descrescător al economiei Italiei, care este deja în recesiune, se va amplifica către sfârşitul acestui an. În schimb, pentru Franţa previziunile sunt ceva mai optimiste. Economia acesteia din urmă ar putea înregistra o slabă contracţie în cursul trimestrului trei, urmând să crească uşor în ultimul trimestru.

În ciuda efectelor palpabile ale crizei din zona euro, OCDE prognozează că SUA vor înregistra o creştere a PIB de 2% pentru anul în curs şi de 2,4% pentru trimestrul patru.
Sursa: Agerpres