Specialist FMI: Economia mondială are un risc redus de recesiune

Un economist de la FMI (Fondul Monetar Internațional), riscul unei recesiuni globale este mic. Prognoza vine în pofida turbulențelor continue generate de incertitudinile geopolitice, conform informațiilor furnizate de CNBC.

FMI și-a revizuit ușor perspectivele de creștere globală în această săptămână, indicând o creștere de 3,2% în 2024, cu estimări similare pentru anul 2025.

”Când facem evaluarea riscului în jurul valorii de referinţă, şansele să avem o recesiune globală sunt destul de minime. În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie. Deci, a existat o rezistenţă extraordinară în ceea ce priveşte perspectivele de creştere”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic şi director al departamentului de cercetare la FMI, pentru Karen Tso de la CNBC, marţi, la întâlnirea grupului de la New York.

Printre aspectele pozitive din știri se numără performanța economică robustă a Statelor Unite și a mai multor economii emergente de pe piețele financiare, împreună cu o încetinire a inflației mai rapidă decât se anticipa anterior, în ciuda unei creșteri mai modeste în Europa, a declarat Gourinchas.

Previziunile au fost revizuite

El a subliniat că există discrepanțe semnificative în ceea ce privește situația economică în Europa. FMI a revizuit în scădere previziunile de creștere pentru Germania, Franța și Italia, dar le-a revizuit în creștere pentru Spania, Portugalia, Belgia și Regatul Unit.

Prognozele de creştere din toamna anului trecut au trebuit să ia în considerare o instabilitate geopolitică sporită. Tensiunile din Orientul Mijlociu au afectat piaţa petrolului, în timp ce războiul Israelului cu grupul militant palestinian Hamas din Fâşia Gaza a dus la perturbări ale rutelor de transport maritim din Marea Roşie, prin atacurile maritime din partea grupării yemenite Houthi.

Toate acestea s-au combinat cu războiul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, care a avut cel mai mare impact mai larg asupra preţurilor energiei în Europa în 2022.

Băncile ar putea menține dobânzile ridicate

Gourinchas a subliniat că creșterea semnificativă a prețurilor petrolului pe tot parcursul anului 2024 și perturbările continue în transporturile între Asia și Europa ar putea alimenta inflația în 2024.

Acest lucru ar putea determina băncile centrale să mențină dobânzile mai ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, având un impact asupra creșterii globale.

Conform estimărilor FMI, o creștere constantă a prețului petrolului de aproximativ 15% în 2024 ar putea accelera inflația globală cu aproximativ 0,7%. Cu toate acestea, prețul petrolului a rămas relativ stabil până în prezent, chiar și după recentele creșteri ale tensiunilor dintre Israel și Iran.

În ciuda perspectivei economice pozitive a FMI, Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat marți pentru CNBC că riscurile geopolitice sunt îngrijorătoare.