Economia globală ar putea crește cu 3,2% în acest an

Cu cât ar putea crește economia globală în acest an? Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit uşor în sus previziunile referitoare la creşterea economiei globale, ce s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se aştepta iniţial, în pofida presiunilor inflaţioniste şi a modificărilor în politica monetară.

Astfel, FMI prognozează o creştere globală de 3,2% pentru 2024, înregistrând o îmbunătăţire modestă de 0,1 puncte procentuale comparativ cu estimările anterioare din ianuarie 2024, în linie cu proiecţia pentru 2023. Se anticipează că ritmul de creştere va rămâne constant, de 3,2%, şi în 2025.

„Datele sugerează că economia globală se îndreaptă către ”o aterizare lină”, în urma unui şir de crize economice, şi că riscurile la adresa perspectivelor sunt acum în mare măsură echilibrate.

În ciuda previziunilor sumbre, economia globală rămâne remarcabil de rezistentă, cu creşterea constantă şi inflaţia încetinind aproape la fel de repede cum a accelerat”, a explicat economistul-şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Pierre-Olivier Gourinchas
Pierre-Olivier Gourinchas (SURSA FOTO: www.imf.org)

Zona euro dă semne de redresare

Economia globală va fi în mare măsură condusă de creşterea în economiile avansate. SUA deja depăşește tendinţele pre-pandemie. De altfel, zona euro dă semne de redresare.

Cu toate acestea, perspectivele sunt mai puţin optimiste în China şi în alte mari economii emergente. Ar putea influenţa partenerii comerciali la nivel mondial. China, cu o economie afectată încă de o scădere în piaţa imobiliară, a fost identificată ca unul dintre riscurile potenţiale de declin cu care se confruntă economia mondială.

Există preocupări legate de creşterea preţurilor cauzate de tensiuni geopolitice, dispute comerciale, disparităţi în direcţiile de inflaţie dintre principalele economii şi perioade prelungite de dobânzi ridicate. Relaxarea politicii fiscale, stabilizarea inflaţiei şi avansurile în domeniul inteligenţei artificiale sunt văzute ca factori potenţiali de creştere.

În prezent, băncile centrale sunt monitorizate cu atenţie pentru a anticipa evoluţia inflaţiei. Există păreri diferite legate de momentul în care Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană vor începe să scadă dobânzile.

Inflaţia globală va scădea la 5,9% în 2024

Inflaţia globală va scădea de la o medie anuală de 6,8% în 2023 la 5,9% în 2024 şi 4,5% în 2025. Economiile avansate vor atinge ţintele de inflaţie mai repede decât economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare.

„Pe măsură ce economia globală se apropie de o aterizare uşoară, prioritatea pe termen scurt pentru băncile centrale este de a se asigura că inflaţia încetineşte fără probleme, nici prin relaxarea prematură a politicilor, nici prin întârzierea prea mult timp şi provocând depăşiri ale ţintei.

În acelaşi timp, pe măsură ce băncile centrale adoptă o atitudine mai puţin restrictivă, se impune o reînnoire a punerii în aplicare a consolidării fiscale pe termen mediu, pentru a reface spaţiul de manevră bugetară şi al investiţiilor prioritare şi pentru a asigura sustenabilitatea datoriei”, a adăugat economistul-şef al FMI.

Totuși, creşterea globală se situează sub nivelul standardelor istorice. Acest lucru este cauzat de creșterea redusă a productivităţii şi a fragmentării geopolitice. Prognoza FMI pe termen de cinci ani indică o creştere economică globală de 3,1%. Este cel mai scăzut ritm din ultimele decenii.