"Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianţe foarte frumoase", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele şefilor diplomaţiei ţărilor membre reuniţi la cartierul general din Bruxelles al organizaţiei.

Stoltenberg a precizat că 'decizia istorică de a începe convorbirile de aderare cu Muntenegrul' a fost luată în unanimitate de cei 28 de miniştrii de externe ai statelor din NATO.

Secretarul general al Aliantei a subliniat că aderarea Muntenegrului la NATO nu este îndreptată împotriva Rusiei.

Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat că invitaţia adresată ţării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte ţări din Balcanii Occidentali.

Moscova a reactionat dupa invitarea statului muntenegrean in Alianta Nord-Atlantica.

“Invitarea Muntenegrului în NATO va atrage represalii din partea Rusiei”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează TASS şi Reuters.

“Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contramăsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor de securitate şi susţinerii parităţii de interese”, a spus Peskov.

Cu toate acestea, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a considerat prematur să avanseze contramăsuri concrete, subliniind că este necesar ca pe marginea acestui subiect să fie formulate poziţii oficiale din partea Ministerului de Externe şi al Apărării din Rusia, precum şi a preşedintelui Putin.

În data de 3 decembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să se adreseze Adunării Federale.