De fapt, scrie publicația NationalInterest, NATO admite că vremurile bune, când putea funcționa nestingherită în zone de luptă ca Afganistan, Libia și Serbia, au apus.

Acolo unde Uniunea Sovietică era singura amenințare cu care se confrunta alianța, forțele aeriene NATO trebuie să se confrunte acum cu provocări mai mari. De la state ostile și grupări teroriste până la războiul cibernetic. La care se adaugă o renaștere a Rusiei, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece.

NATO tocmai a lansat noua strategie comună pentru putere aeriană (JAP), primul plan privind războiul aerian, de la înființarea alianței în 1949. Având în vedere că puterea aeriană a fost întotdeauna avantajul-cheie al al NATO împotriva sovieticilor, nu e surprinzător că planificatorii caută acum noi strategii. Cel mai important este că se admite că avioanele NATO trebuie să fie pregătite la nivel global.

„Provocările și amenințările viitoare vor fi de natură transnațională și multidimensională și vor avea consecințe pe termen lung pentru pace și stabilitate în regiunea euro-atlantică”, subliniază JAP. „Pentru prima dată după Războiul Rece, Alianța trebuie să desfășoare operațiuni împotriva oricărui stat. Iar superioritatea aeriană nu poate fi asigurată la debutul operațiunilor și, odată obținută, nu va fi o condiție durabilă”.

Tehnologia anti-acces, cum ar fi apărarea aeriană letală, a făcut operațiunile aeriene mai dificile. În paralel, războiul cibernetic amenință să întrerupă legăturile de comandă și control care fac puterea aeriană atât de flexibilă și de receptivă, continuă JAP. Documentul recunoaște practic că epoca atacurilor aeriene fără riscuri a apus demult.

Interesant e și faptul că NATO consideră că războiul informațional este o amenințare la fel de mare ca rachetele. Documentul avertizează că „o câștigare a războiului informațional poate fi la fel de importantă ca și cea a războiului în aer”. Când aeronavele NATO atacă, „Strategic Communications”, sau StratCom, trebuie să fie integrate în planul campaniei aeriene, astfel încât inamicul să primească mesajul, iar dezinformarea să fie neutralizată”.

În plus, NATO este sfătuită să îmbunătățească reziliența sistemelor de comandă împotriva pirateriei și blocării. NATO ar trebui, de asemenea, să exploateze noi tehnologii, cum ar fi dronele și armele cu energie direcționată.