Coreea de Nord „a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice”, au declarat surse diplomatice, citând raportul. Documentul arată că țara condusă de Kim Jong-un își continuă programul nuclear, inclusiv producția de uraniu îmbogățit și construcția unui reactor experimental cu apă ușoară.

Raportul unui grup independent de experţi care monitorizează sancţiunile ONU arată că ţările, pe care nu le identifică, cred că ultimele şase teste nucleare ale Coreii de Nord au ajutat probabil la dezvoltarea unor dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a mai efectuat un test nuclear din septembrie 2017.

Ce se arată în raport

„Republica Populară Democrată Coreeană îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară. Un stat membru consideră că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producţia de arme nucleare”, se arată în raport.

Președintele corean consideră că arsenalul nuclear al țării sale este o garanție de securitate, motiv pentru care acesta le-a spus veteranilor Războiului din Coreea că nu va mai exista război în țară.

„Datorită sistemelor noastre de autoapărare fiabile şi eficiente de descurajare, cuvântul război nu va mai exista în această ţară”, le-a declarat Kim veteranilor cu o săptămână în urmă pentru a marca cea de-a 67-a aniversare a sfârşitului Războiului din Coreea.

Tensiunile în Peninsula Coreea au crescut în iunie în urma unei campanii de lansare de baloane peste graniţă de către activişti din Coreea de Sud cu bileţele în care îi îndeamnă pe nord-coreeni să răstoarne conducerea comunistă.