Kim Jong Un cere intensificarea producției de lansatoare de rachete

Kim Jong Un a solicitat intensificarea producției a diverse tipuri de vehicule de lansare de rachete, considerând inițiativa sa o necesitate crucială pentru pregătirea țării în fața unei posibile confruntări militare cu inamicul.

În timpul unei vizite la o fabrică producătoare de transportoare-lansatoare (TEL), liderul nord-coreean a subliniat importanța producerii diferitelor vehicule destinate armelor tactice și strategice, considerând-o o componentă cheie în consolidarea descurajării în contextul amenințării unui război nuclear. Făcând referire la gravitatea situației actuale și necesitatea consolidării pregătirii țării pentru o eventuală confruntare militară, Kim Jong Un a indicat sarcinile specifice pe care fabrica trebuie să le îndeplinească, relatează agenția de presă KCNA.

De altfel, în cadrul unei importante reuniuni, desfășurate săptămâna trecută, Kim Jong Un a emis un ordin către armata națională, industria munițiilor și sectorul armelor nucleare pentru a accelera pregătirile de război. Crede că este inevitabil un conflict militar în contextul politicii SUA.

Informațiile au apărut în presă la scurt timp după ce Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că a furnizat rachete balistice și lansatoare de rachete Rusiei pe care să le folosească în războiul din Ucraina. Totuși, Guvernul de la Phenian a negat acuzațiile.

Coreea de Nord a lansat focuri de artilerie în apropierea unor insule ale Coreei de Sud

Vineri, 5 ianuarie 2024, Coreea de Nord a efectuat peste 200 de focuri de artilerie în apropierea unei granițe maritime cu Coreea de Sud. Locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare, pe fondul unei „situații neclare”.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud nu a confirmat explicit dacă ordinul de evacuare a fost emis în urma tirurilor de artilerie ale Coreei de Nord sau a exercițiilor de răspuns desfășurate de Coreea de Sud. Cu toate acestea, un mesaj text trimis rezidenților a făcut referire la „focuri navale” programate să aibă loc de către trupele sud-coreene, începând cu ora 06:00.

Tragerile de artilerie efectuate de Coreea de Nord nu au cauzat daune sau victime în Coreea de Sud. Armata Coreei de Sud a informat locuitorii că trageri au loc pe mare de către forțele sud-coreene ca răspuns la „o situație” în apropierea graniței.

Un purtător de cuvânt al Statului Major din Coreea de Sud a denunțat acest incident drept „un act de provocare care escaladează tensiunile și amenință pacea în peninsula coreeană”.