Achiziţionarea sistemului antirachetă FK-3 a fost cuprinsă în raportul anual al societăţii publice de armament Jugoimport, predat săptămâna trecută Registrului de stat al afacerilor şi la care Reuters a avut acces, potrivit agerpres.ro

Contracte în valorea de 620,3 milioane dolari

Conform raportului, în 2019 societatea a încheiat 163 de contracte de import cu 31 de ţări, în valoare totală de 620,3 milioane dolari, între armele contractate figurând drone militare din China şi sistemul FK-3, acesta din urmă reprezentând prima achiziţie a unui astfel de echipament în Europa.

„Cea mai mare parte a importurilor este legată de modernizarea aeronavelor MIG-29, de dotarea cu sisteme de drone şi cu sistemul de apărare aeriană FK-3”, este scris în raport.

Noul drum al mătăsii

Beijingul consideră Serbia ca făcând parte din iniţiativa sa „One Belt, One Road”, sau Noul drum al mătăsii, vizând deschiderea de noi conexiuni comerciale pentru companiile chineze.

China a investit miliarde de euro în ţara balcanică, în principal sub formă de credite în condiţii preferenţiale, infrastructură şi energie.

De asemenea, la sfârşitul lui iunie, forţele aeriene sârbe au primit şase drone de luptă CH-92A echipate cu muniţie şi cu ghidare laser, fiind prima desfăşurare de astfel de vehicule aeriene chineze în Europa.

Serbia, care aspiră la integrarea în Uniunea Europeană, şi-a declarat neutralitatea militară în 2006, dar ia parte la programul NATO de Parteneriat pentru Pace, fără a urmări să adere la alianţa militară occidentală.

Armata Serbiei se bazează în general pe tehnologie exsovietică, iar în ultimii ani Belgradul a achiziţionat din Rusia avioane de luptă MIG, rachete, tancuri, elicoptere şi vehicule blindate.