NBG spune că vânzarea de acţiuni preferenţiale către guvernul grec i-a adus un miliard de euro (1,3 miliarde dolari), ca parte a eforturilor de întărire a sistemului bancar elen pentru a-l ajuta să treacă de recesiunea care loveşte economia.
Majorarea de capital va îmbunătăţi indicele capitalului de rang 1 al NBG la peste 11%, de la 9,5% la finele lui decembrie.
În decembrie, NBG a spus că va primi bani din fondul de sprijin înfiinţat de stat în 2008, la apogeul crizei financiare globale şi care s-a încheiat la sfârşitul anului. Luna trecută, NBG a raportat pierderi de 1,346 miliarde euro pe primele 9 luni din acest an, după provizionarea pierderilor din reevaluarea deţinerilor de bonduri greceşti, ca parte a celui de-al doilea pachet de ajutor pentru ţara afundată în datorii.

National Bank of Greece, prezentă şi pe piaţa din România prin Banca Românească, a decis să strângă aceste fonduri pentru a se proteja faţă de impactul unui aşteptat acord în urma căruia deţinătorii privaţi de obligaţiuni guvernamentale greceşti ar urma să accepte un discount de 50% faţă de valoarea nominală a bondurilor. NBG este unul din cei mai mari deţinători de obligaţiuni greceşti.

FMI a estimat că principalele şase bănci din Grecia au nevoie în total de o majorare a capitalului cu 17 miliarde de euro pentru a face faţă efectelor schimbului de obligaţiuni guvernamentale elene. Acordul prin care creditorii privaţi ai Atenei îşi vor asuma pierderi de 50% din obligaţiile pe care le deţin este aşteptat să ducă la pierderi semnificative pentru băncile elene şi fondurile de pensii de stat, care deţin obligaţiuni guvernamentale elene de până la aproximativ 100 miliarde de euro.

Toate băncile continuă să-şi majoreze capitalul şi au ca obiectiv să ajungă la o rată a fondurilor de nivel 1 (Core Tier 1) de cel puţin 9% până în 2013, conform reglementărilor Basel III.