Vocea lui Mugur Isărescu este clonată și pusă pe anunțuri deepfake

Aceste videoclipuri manipulează fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Anunțurile încearcă să convingă publicul să facă investiții financiare pe o platformă care nu există în realitate.

Conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, deepfake este definit ca orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video. Este creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Are scopul de a crea iluzia că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul. Aceste lucruri, în realitate, nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Este important să reiterăm faptul că BNR nu face recomandări sau propuneri de investiții.

„Dacă întâlniți astfel de anunțuri false care implică BNR sau orice altă instituție financiară, este recomandat să raportați imediat aceste situații autorităților competente, precum poliției sau Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

De asemenea, puteți informa și instituția implicată, cum ar fi BNR în acest caz, pentru a lua măsurile corespunzătoare și pentru a preveni răspândirea informațiilor false sau frauduloase” este anunțul BNR.

România va avea o lege deepfake

Proiectul pentru stabilirea Strategiei de Inteligență Artificială a României a fost trimis spre avizare, a anunțat ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

„Chiar astăzi, după trei luni de discuții, de consultări cu industria, cu mediul privat, cu universitățile, am trimis spre avizare proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea Strategiei de Inteligență Artificială a României, care pe de o parte aduce în fața industriei și în fața sistemului de cercetare din România oportunitățile generate de Inteligența Artificială și noi instrumente tehlogice, dar, în același timp, ne ajută să prevenim efectele asupra, incluviv a alegerilor și dezinformării”, a spus ministrul, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Întrebat cum vor lupta autoritățile în cazul în care vor apărea videoclipuri false cu candidați la alegerile din acest an, ministrul a spus că lucrează împreună cu companiile mari de tehnologie la un mecanism.

„Acum lucrez la un mecanism împreună cu platformele mari de tehnologie care sunt baza de distribuire a unor astfel de teme, ca și comnținut. Pot să vă spun că lucrăm la încă două acte normative, și anume Digital Service Act, care e o reglementare la nivel european și pe care noi încă din luna decembrie am trecut-o de Guvern și am transmis-o către Parlament pentru a fia doptată în cel mai scurt timp, și în același timp avem o inițiativă legislativă din luna iulie 2023, care în momentul de față se află la Camera Deputaților, Legea Deepfake, prin care acele persoane sau entități care generează astfel de conținut folosind instrumente de AI și care nu specifică foarte clar că acel conținut nu este creat într-o formă reală, adică nu este realizat cu acordul persoanei care apare acolo, trebuie sau să afișeze acest lucru sau că este un pamflet, dacă nu vor suporta rigorile legii, iar acestea sunt de la amendă până la 200.000 de lei sau chiar închisoarea”, a adăugat Bogdan Gruia Ivan.

El spune că toate acestea sunt provocări noi nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume

„Stăm la masă cu cele mai mari companii de tehnologie, stăm la masă cu entitățile europene în reglementarea Intelegenței Artificiale, stăm la masă cu toți factorii implicați ca să prevenim lucruri cu care omenirea nu s-a mai confruntat până în momentul de față”, a mai spus ministrul Digitalizării.