Mozilla a anunțat disponibilitatea ultimei versiuni a browser-ului, Firefox 81. Noua actualizare vine cu o serie de funcții noi, inclusiv controlul audio și video de la tastatură sau cască, o nouă temă de browser numită Alpenglow.

Firefox 81, care este deja disponibil tuturor utilizatorilor prin sistemul automatizat de actualizare, vine cu o temă nouă, care aduce mai multă culoare în fereastra browser-ului. Noua temă oferă utilizatorilor o altă opțiune de temă, în afară de cea stoc sau Light și Dark.

În plus, Firefox 81 vine, de asemenea, cu o altă modificare majoră a interfeței de utilizare, și anume cu un nou aspect pentru vizualizatorul PDF încorporat în browser. Noua versiune le va permite utilizatorilor să completeze, să imprime și să salveze formularele PDF chiar în browserul lor, fără a avea nevoie de o aplicație PDF separată.

PDF viewer în Firefox 81

Firefox a primit o nouă interfață în 2017 numită „Photon”, dar componenta PDF nu a beneficiat niciodată de aceasta, rămânând în continuare cu aspectul mai vechi. Doi ani mai târziu, iar vizualizatorul Firefox PDF arată acum ca toate celelalte pagini Firefox, mai degrabă decât să arate ca un program complementar abandonat.

O altă noutate notabilă este posibilitatea salvării, gestionării şi completării datelor cardurilor folosite pentru plăţi online. Este o funcţie care lipseşte de mult timp din Firefox, deoarece Mozilla a vrut să se asigure că este suficient de sigură. Această funcție este disponibilă deocamdată numai pentru utilizatorii din Canada și SUA, deoarece este în prezent în curs de testare.

Nu în ultimul rând, noua versiune de Firefox vine cu suport pentru butoanele multimedia ale tastaturilor. Acestea pot fi folosite acum şi pentru controlarea conţinutului video redat în browser-ul celor de la Mozilla.