Curtea Constituţională (CC) a respins, luni, sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură PNL-UDMR, cu o zi înaintea datei programate pentru dezbaterea şi votarea în Parlament a documentului Opoziţiei.

Curtea a decis cu unanimitate de voturi ca sesizarea PDL, care a reclamat că ar fi neconstituţională moţiunea de cenzură PNL-UDMR, să fie respinsă ca inadmisibilă.

Liberalii au depus, în 6 octombrie, la Parlament moţiunea de cenzură intitulată „11 împotriva României”. Moţiunea este semnată de parlamentarii PNL, UDMR şi de şapte reprezentanţi ai PSD. Textul moţiunii a fost citit, joi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, dezbaterea şi votul urmând să aibă loc mâine.

În opinia democrat-liberalilor, semnatarii moţiunii de cenzură depuse de PNL şi UDMR după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectele de lege privind salarizarea unică, educaţia şi reorganizarea agenţiilor nu mai pot semna o altă moţiune în aceeaşi sesiune.

Conform articolului 113, alineatul 4 din Constituţie, dacă o moţiune de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului.

Guvernul Boc II, acuzat de „nereprezentativitatea flagrantă”

Punctul de vedere al PDL a fost respins de parlamentarii PNL, PSD şi UDMR, care au arătat că interdicţia se aplică pentru două moţiuni de cenzură iniţiate fără ca acestea să fie urmarea angajării răspunderii Guvernului.

Reprezentanţii celor trei partide afirmau că prevederile constituţionale nu interzic semnarea mai multor moţiuni de cenzură de aceiaşi parlamentari, dacă moţiunile respective sunt urmare a angajării răspunderii Guvernului.

PNL şi UDMR au iniţiat o moţiune de cenzură luna trecută, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea salarizării unice, moţiune respinsă.

Moţiunea de cenzură intitulată „11 împotriva României”, semnată inclusiv de şapte parlamentari PSD, conţine atacuri dure la adresa şefului statului şi a Cabinetului Boc II, nu şi la componenta social-democrată a guvernării. Documentul aduce în discuţie „nereprezentativitatea flagrantă” şi ilegalitatea în care se află Guvernul Boc II, aflat „la masa puterii” prin încălcarea Constituţiei.

236 de voturi pentru căderea Executivului

Pentru adoptarea moţiunii sunt necesare 236 de voturi, iar parlamentarii PNL, PSD, UDMR au împreună 279 de voturi, în timp ce PDL şi minorităţile, care în mod tradiţional susţin Guvernul, totalizează 192 de parlamentari, dacă sunt luaţi în calcul şi independenţii.Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că Biroul Politic Naţional al partidului a decis ca toţi parlamentarii partidului să voteze, marţi, moţiunea de cenzură, Întrebat insistent de jurnalişti dacă BPN a decis măsuri de sancţionare a celor care nu vor fi prezenţi,marţi, la şedinţa Parlamentului, sau care nu vor vota pentru adoptarea moţiunii, Ponta a negat.

„Nu ne-am pus problema că un social-democrat adevărat va vota împotriva moţiunii, suntem absolut convinşi că vor vota pentru”, a adăugat el. Ponta a spus, răspunzând unei întrebări, că au existat parlamentari PSD contactaţi de PDL, cu „bani sau cu funcţii”, însă au informat liderii de grup, aşa că paritdul nu are „emoţii” sau „suspiciuni” că aceştia nu ar vota moţiunea.

În această situaţie, conducerea PDL are la dispoziţie timpul rămas până mâine dimineaţă la ora 10:00 pentru a convinge cât mai mulţi parlamentari din opoziţie să nu voteze moţiunea de cenzură şi în acest fel Guvernul Boc 2 să supravieţuiască acestei încercări. „Încă se negociază. Nimic nu este sigur în acest moment”, ne-au declarat surse democrat-liberale.

SURSA: Mediafax