Cea mai bogată femeie din lume este moştenitoarea unei imperiu de miliarde de dolari din industria cosmetică: este vorba despre Françoise Bettencourt Meyers, iar compania cu o capitalizare de 153 miliarde de dolari şi vânzări de aproape 32 miliarde de dolari este L’Oréal.

În vârstă de 66 de ani, Françoise Bettencourt Meyers are o avere estimată la 49,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, ceea ce o plasează pe locul al 15-lea în topul celor mai bogate persoane de pe planetă. Indexul miliardarilor realizat de Bloomberg o cotează şi mai bine: locul 14 mondial, cu o avere de 56,7 miliarde de dolari. Ea este şi preşedintele companiei L’Oréal, care este, în prezent, deţinută de familia sa în proporţie de 33% şi a fost parte a Consiliului de Administraţie încă din 1997. Moştenitoarea L’Oréal a primit averea impresionantă după moartea mamei sale. Compania franceză cu sediul la Clichy a înregistrat în 2018 cea mai importantă creştere a vânzărilor din ultima decadă.

Françoise Bettencourt Meyers

Bettencourt Meyers a deţinut titlul de “cea mai bogată femeie din lume” mai mulţi ani la rândul, cedând locul doar temporar către rivala sa Alice Walton, fiica fondatorului celebrului lanţ de magazine american Walmart (în prezent, locul 17 în topul Forbes, cu o avere estimată la 44,4 miliarde de dolari).

Françoise Bettencourt Meyers este nepoata fondatorului imperiului L’Oréal, chimistul francez Eugène Schueller, care a pus bazele companiei în anul 1909. Mama lui Françoise, Liliane Bettencourt, care a murit în septembrie 2017, la vârsta de 94 de ani, deţinea şi ea, în acel moment, titlul de cea mai bogată femeie din lume, cu o avere estimată la 44 miliarde de dolari. Era cunoscută pentru generozitatea ei, donând sume uriașe pentru artă, educație și pentru cauze medicale.

Scandalul “Afacerea Bettencourt” şi legătura cu Nicolas Sarkozy

În 2007, Françoise Bettencourt Meyers a înaintat o plângere penală în legătura cu relaţia mamei sale cu François-Marie Banier, un celebru fotograf. Ea susţinea că bărbatul profită de starea şubredă de sănătate mintală şi fizică a mamei sale pentru a pune mâna pe averea sa. Liliane Bettencourt a negat cele susţinute de fiica sa, precizând că toate cadourile scumpe şi banii primiţi de Banier, ce au depăşit, în total, 1 miliard de dolari, au fost dăruite din proprie iniţiativă, din prietenie. Cu toate acestea, a refuzat să fie supus unui control psihiatric. După mai mulţi ani de procese, François-Marie Banier a fost, în cele din urmă, eliminat din testament.

Françoise Bettencourt Meyers şi mama sa, Liliane Bettencourt

Ulterior, instanţa a admis că Liliane Bettencourt nu mai are capacitatea să conducă afacerea. În 2011, fiul lui Françoise a devenit tutorele legal al bunicii sale, iar Françoise – tutorele averii lui Liliane Bettencourt, pe care a şi moştenit-o în 2017. Scandalul, cunoscut în presă sub numele de “Afacerea Bettencourt”, l-a implicat şi pe Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte al Franţei. Acesta a fost cercetat într-o anchetă penală pentru că ar fi solicitat finanțare secretă pentru campania sa prezidenţială din 2007 de la cea mai bogată femeie din Franța la acea vreme, Liliane Bettencourt.

Fundaţia filantropică a familiei Bettencourt Meyers

Françoise este preşedintele fundaţiei filantropice a familiei sale, care încurajează progresul Franţei în domeniul ştiinţei şî artei. Fundaţia respectivă deţine active de circa 700 milioane de dolari. După incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris în aprilie 2019, L’Oréal şi fundaţia familiei Bettencourt Meyers a anunţat că va dona 226 milioane de dolari pentru restaurarea celebrei clădiri.

Françoise Bettencourt Meyers este căsătorită cu omul de afaceri Jean-Pierre Meyers (71 de ani, nepotul unui rabin ucis în lagărul de la Auschwitz) şi are doi copii.

Jean-Pierre Meyers şi Françoise Bettencourt Meyers