Moscova, acuzată de agenția Internațională pentru Energie: Reduce livrările către Europa din motive geopolitice

Suspiciunea circulă de ceva vreme dar este prima dată când Agenția se exprimă deschis în acest sens. Trebuie amintit faptul că Rusia nu este membră a AIE, agenţia fiind fondată de OCDE, scrie Mauro Del Corno pentru ilfattoquotidiano.it

Briol a spus că Moscova reduce cu aproximativ o treime fluxurile către Europa, favorizând astfel creşterea prețurilor. În ultimele săptămâni, gazoductul Yamal, care leagă Rusia și Germania prin Polonia și Belarus, a înregistra chiar o inversare a fluxurilor care curg acum de la Vest la Est. Potrivit Kremlinului, Germania revinde Ucrainei gazul rusesc primit. Guvernul german nu a răspuns. Ceea ce este sigur este că în acest an, nivelurile de stocare ale fabricilor europene ale Gazprom, gigantul rusesc al gazelor de stat, au rămas la niveluri neobișnuit de scăzute.

Peste 40% din gazul folosit în Europa provine din Rusia

„Există dovezi puternice care atestă că deficitul de gaze din Europa este cauzat de comportamentul Rusiei”, a spus Birol, adăugând că „deficitul actual de stocare în Uniunea Europeană se datorează în mare măsură conductei Gazprom”. „Fluxurile scăzute de gaze rusești de astăzi către Europa coincid cu intensificarea tensiunilor asupra Ucrainei”, a subliniat directorul executiv al Agenției, invitând țările UE și Regatul Unit să se pregătească pentru a face față crizelor viitoare prin creșterea stocurilor de gaze. Moscova a răspuns că-şi respectă toate contractele de furnizare de gaze „pe termen lung”.

Peste 40% din gazul folosit în Europa provine din Rusia. În aceste zile, între Moscova și Washington sunt în desfășurare discuții privind criza ucraineană, discuţii care nu au dat naştere unor progrese semnificative, iar în prezent, aproximativ 100.000 de soldați ruși sunt dislocați de-a lungul granițelor țărilor. În câteva zile, Congresul SUA se va exprima asupra posibilelor sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2, care leagă direct Rusia și Germania trecând prin Marea Baltică. Gazoductul, care „ignoră Ucraina”, este gata de luni de zile, dar, din motive geopolitice, nu funcţionează încă.