"Principalele motive sunt perspectivele incerte de creştere a economiei britanice, riscurile negative la adresa calităţii activelor, presiunile asupra profitabilităţii din cauza presiunilor asupra marjei de profit, creşterea slabă a creditării şi costurile de reglementare mai ridicate", scrie în raportul Moody’s.

Menţinerea perspectivei negative înseamnă că sectorul bancar din Marea Britanie, care în timpul crizei din 2008 a primit fonduri masive de la stat, ar putea fi retrogradat din nou.

Analistul Moody’s Elisabeth Rudman apreciază că: "Perspectiva negativă atribuită în continuare sectorului bancar din Marea Britanie este determinată de perspectivele incerte de creştere a economiei britanice, riscurile negative la adresa calităţii activelor, presiunile asupra profitabilităţii. Aceşti factori sunt parţial compensaţi de întărirea nivelului capitalului, francizele de afaceri solide care sunt capabile să genereze câştiguri ridicate şi progresele realizate de bănci în îmbunătăţirea lichidităţii şi reducerea dependenţei de finanţarea pe termen scurt".

De asemenea, agenţia de evaluare financiară şi-a reafirmat punctul de vedere privind posibila scădere pe termen mediu a sprijinului guvernului britanic pentru instituţiile de importanţă sistemică.

Moody’s consideră că băncile britanice se confruntă cu riscuri din cauza situaţiei de pe pieţele cheie din Marea Britanie şi din zona euro.

Guvernul Marii Britanii vrea să forţeze băncile să separe operaţiunile lor de retail de cele de investiţii, mult mai volatile. Experţi susţin că separarea diviziilor de retail de diviziile de investiţii ar face băncile mai stabile şi ar preveni repetarea unei crize financiare asemănătoare cu cea din 2008, dar alţii argumentează că o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Marii Britanii în sectorul bancar.

De asemenea, băncile vor avea nevoie de un capital tampon, echivalent a cel puţin 17% din activele lor riscante, o cerinţă mult mai dură decât în orice altă ţară, cu excepţia Elveţiei. Dar marile bănci internaţionale vor fi exceptate de la noile reglementări, care ar fi afectat în mod deosebit HSBC şi Standard Chartered.

Noile reglementări pe plan internaţional care vor intra în vigoare în 2019 cer băncilor să aibă un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de minim 7 sau 9,5% pentru cele mai mari instituţii de creditare.

Costul anual al reformelor este estimat de Marea Britanie între 4 şi 7 miliarde de lire sterline pentru bănci. Anterior se estimase că impactul noilor reglementări se va ridica la 3,5-8 miliarde de lire sterline.
Sursa: Agerpres