În 17 octombrie 2011, Moody’s a anunţat că va analiza în următoarele trei luni dacă se impune o revizuire a perspectivei de rating a Franţei, pe care pentru moment o consideră stabilă.
Moody’s avertizează că profilul datoriei Franţei şi potenţialele datorii contingente pun presiune asupra perspectivei stabile a ratingului ‘AAA’ atribuit Franţei, iar agenţia ar putea revizui în acest trimestru calificativul Franţei.

"Deteriorarea profilul datoriei şi potenţialul pentru alte datorii contingente pot apărea ca urmare a presiunilor exercitate asupra perspectivei stabile a ratingului severan ‘AAA’ atribuit Franţei", susţine Moody’s. Agenţia avertizează de asemenea că ratingul ‘AAA’ atribuit Franţei ar putea fi sub presiune dacă continuă să crească nivelul datoriei sau dacă se va înrăutăţi criza datoriilor din Europa.

S&P a retrogradat în 13 ianuarie ratingurile ‘AAA’ atribuite Franţei şi Austriei cu o treaptă, la ‘AA plus’, cu perspectivă negativă, şi a confirmat ratingurile unor ţări ca Germania, Belgia şi Olanda. De asemenea agenţia de evaluare financiară a revizuit în scădere ratingurile Italiei, Spaniei şi Ciprului cu două trepte şi a retrogradat Malta, Slovacia şi Slovenia cu o treaptă. Analiştii S&P au apreciat că decizia de a revizui în scădere ratingurile suverane de credit a nouă din cele 17 state membre ale zonei euro vine în urma creşterii dificultăţilor legate de criza datoriilor.
SURSA: Agerpres