Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, miercuri, la o întâlnire cu elevi de la Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” din Brăneşti, că o Românie modernă se poate face numai dacă există o “Românie educată” şi a evidenţiat importanţa construirii unui parcurs educaţional prin care să se arate că meseria face diferenţa.

“Ne dorim o Românie modernă, o Românie modernă se poate face numai dacă există o Românie educată, deci, dragi elevi, munciţi în spiritul Educaţiei! Construiţi-vă un parcurs educaţional în care să arătaţi că meseria face diferenţa! Ministerul Educaţiei a lansat în această perioadă o campanie de promovare a învăţământului profesional şi tehnic, dar şi a învăţământului profesional dual”, a spus Anisie, cu prilejul unui eveniment în cadrul căruia 30 ai liceului au devenit ambasadori ai învăţământului dual.

Promovarea învățământului dual, de maximă importanță

Potrivit ministrului, este foarte importantă promovarea acestui tip de învăţământ.

“Trebuie să cunoască şi colegii voştri din clasele mai mici ce înseamnă învăţământul profesional de acum şi să nu se mai raporteze la învăţământul profesional din anii trecuţi. Ministerul Educaţiei oferă tot sprijinul în acest sens, (…) îmi doresc ca toţi elevii din învăţământul gimnazial şi părinţii acestora să fie consiliaţi, ajutaţi să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, învăţământul profesional şi tehnic şi învăţământul dual de acum, de astăzi, nu cel din trecut”, a explicat Anisie, potrivit Agerpres.

Dezvoltarea economică, în strânsă legătură cu forța de muncă calificată

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a evidenţiat, la rândul său, că nu se poate vorbi despre dezvoltare economică dacă nu se discută despre forţa de muncă calificată şi despre calitatea vieţii.

“Oamenii care vin şi învaţă trebuie să-şi găsească un loc de muncă aici, dar trebuie să-şi găsescă şi o casă. (…) Pentru asta am găsit modelul celei mai puternice economii din Europa – economia Germaniei s-a dezvoltat şi pentru că a avut un sistem de educaţie dual. CJ Ilfov are un parteneriat cu Camera de Comerţ Româno-Germană. Pentru acest lucru mai avem nevoie de promovarea unei culturi. La noi, după Revoluţie, cultura a fost ca fiecare să facă o facultate, ce o face pe urmă, vom vedea. Trebuie să ne reîntoarcem la vechiul proverb românesc ‘Meseria e brăţară de aur'”, a spus Petrache.

Învățământul dual, o necesitate?

El a adăugat că este un susţinător “fervent” al învăţământului dual. “Sunt conştient că degeaba avem strategie de dezvoltare, dacă nu avem forţă de muncă. (…) Ilfovul e singurul judeţ din România care are creştere naturală, (…) sunt mai mulţi cei care se nasc decât cei care ne părăsesc. (…) Avem condiţiile să facem din Ilfov un judeţ atractiv atât pentru locuit, cât şi pentru dezvoltare personală”, a afirmat Marian Petrache.

Cei 30 de elevi de la Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” din Brăneşti care au devenit ambasadori ai învăţământului dual vor merge, împreună cu profesorii lor, în localităţile din care provin – din Ilfov, dar şi din Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi – ca să promoveze învăţământul profesional. Ei vor sta de vorbă cu elevi de clasa a VIII-a şi cu părinţii lor şi le vor prezenta avantajele acestui tip de învăţământ.