Analistii economici care urmaresc evolutia principalilor indicatori au emis ipoteze privind diverse scenarii ce au condus la cresterea deficitului comercial. Acestia au pus cresterea deficitului comercial pe seama cererii crescute de produse de folosinta indelungata, a devalorizarii puternica a monedei europene in raport cu dolarul american, a mentinerii unor preturi ridicate la importurile energetice, precum si a acordarii de facilitati fiscale la importurile de tehnologie pentru IMM-uri. Dintre acestea, deprecierea euro se pare ca a influentat cel mai mult balanta schimburilor comerciale, ceilalti parametri influentand intr-o masura mai redusa majorarea deficitului comercial.
Euro a ieftinit importurile
Cu siguranta ca evolutia nefavorabila a cursului dolar-euro a influentat cresterea deficitului comercial din luna mai. Cu toate ca inca nu au fost publicate rezultatele activitatii de comert exterior desfasurate in luna iunie, se pare ca importurile cresc intr-un ritm superior exporturilor. Cel putin asa lasa sa se inteleaga premierul Mugur Isarescu in ultimele declaratii referitoare la tintele economice propuse pentru acest an. in balanta comerciala a Romaniei atarna greu devalorizarea cu 20% a monedei europene fata de dolar in conditiile in care tara noastra deruleaza 70% din comertul exterior cu statele Comunitatii Europene. in perioada 1.01-31.05. 2000, activitatea de import s-a intensificat, in special cu tarile legate de euro si cu Japonia, in timp ce s-au inregistrat scaderi semnificative ale importurilor provenite din SUA (-30,4%) si OPEC (-47,7%), comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Luna mai marcheaza o stagnare a valorii exporturilor, ce nu au crescut decat cu 0,4%, in timp ce importurile s-au majorat cu 24,6%, comparativ cu luna precedenta. Cresterea exporturilor din primele trei luni ale anului in curs s-a realizat, in primul rand, pe seama factorilor calitativi (modificare sortimentala si cresterea preturilor externe) si numai o cincime pe seama factorilor cantitativi. Devalorizarea accelerata a monedei europene a ieftinit importurile efectuate in aceasta moneda, marfuri ce concureaza produsele autohtone pe piata interna.
Exporturile au tras dupa ele importurile
Principalele sectoare furnizoare de marfuri la export au fost: confectii, incaltaminte, chimie, petrochimie, mobila si sectorul vegetal. Cu exceptia produselor agroalimentare, majoritatea grupelor de marfuri au contribuit la cresterea exporturilor in aceasta perioada. De altfel, este de asteptat ca ponderea produselor agroalimentare sa creasca la capitolul importuri, dezechilibrand si mai mult balanta comerciala.
Daca din exporturi sunt eliminate produsele industriei usoare, care fac obiectul activitatii de lohn, celelalte grupe de marfuri fac parte din categoria celor energofage. Aceasta face ca nota de plata a importurilor energetice sa creasca, influentata si de majorarea preturilor pe piata internationala, in special la titei si produse petroliere.
Corelarea tarifelor la energie electrica si combustibili cu cele existente pe plan international a determinat, dupa cum era de asteptat, inversarea tendintei manifestate la inceputul anului in comertul exterior romanesc. Astfel, din luna martie, ritmul de crestere al importurilor l-a depasit pe cel al exporturilor, fenomen amplificat in mai, defictul comercial atingand 334,4 milioane dolari, fata de 112,6 miloane dolari in luna precedenta.
in ierarhia tarilor partenere la importuri, pe primul loc continua sa se afle Italia (care detine 19,3% din totalul importurilor), urmata de Germania (15%), iar pe locul trei se situeaza Federatia Rusa (9,7%). Referitor la soldul balantei comerciale cu aceste tari, lucrurile stau complet diferit. Daca cu Italia se inregistreaza un excedent comercial pe primele cinci luni de 14,8 milioane dolari, iar cu Germania un deficit de 68 milioane dolari, deficitul inregistrat in aceeasi perioada cu Federatia Rusa atinge 425 milioane dolari. Raportat la totalul deficitului comercial al Romaniei in perioada 1.01 – 31.05.2000, de 688,3 milioane dolari, singura, Rusia detine cota de 61,75%.
IMM-urile nu au importat tehnologie
inceputul anului a marcat o modificare a structurii sortimentale a marfurilor importate. in primul trimestru, desi s-a consemnat o majorare la toate grupele de marfuri, s-a inregistrat o scadere, singura de altfel, pentru „masini, aparate, echipamente si mijloace de transport”, consecinta a eliminarii facilitatilor vamale si fiscale pentru investitorii straini. Ponderea acestei grupe de produse nu a crescut spectaculos in luna mai, pentru a se pune in seama IMM-urilor saltul deficitului comercial. O crestere a importurilor in mai a fost influentata si de majorarea salariului mediu nominal brut pe economie, in luna aprilie, cu 12%, ce s-a reflectat in importurile de bunuri de larg consum in luna urmatoare. Majorarea veniturilor salariatilor s-a datorat primelor acordate cu ocazia sarbatorilor de Pasti, ce marcheaza o crestere a consumului. in lunile urmatoare, vor interveni si importurile de produse agroalimentare, care vor agrava la randul lor deficitul comercial, productia agricola a tarii fiind in mare parte calamitata.