Prezentarea măsurilor fiscale la ECOFIN

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, s-a aflat marți la Bruxelles pentru a expune în cadrul reuniunii ECOFIN principalele măsuri fiscale ale guvernului.

Unul dintre punctele centrale ale discuției l-a reprezentat euro digital, considerat de ministru un pas esențial în procesul de modernizare a sistemului financiar european.

Nazare a subliniat rolul acestuia în sporirea securității și eficienței plăților, dar și în promovarea incluziunii financiare și întărirea stabilității monetare la nivelul economiilor naționale.

Alexandru Nazare
SURSA FOTO: Capital

Așteptări și principii pentru euro digital

Ministrul a reiterat așteptarea unui acord privind euro digital în 2026 și a evidențiat necesitatea unui tratament echitabil pentru toate statele membre, indiferent dacă folosesc sau nu moneda euro.

El a precizat că accesibilitatea și beneficiile trebuie să fie garantate pentru toți cetățenii și companiile din Uniunea Europeană, evitând astfel orice potențiale fracturi între economiile din zona euro și celelalte.

Euro digital nu ar trebui să înlocuiască numerarul

Un aspect esențial subliniat de Alexandru Nazare este că euro digital trebuie să completeze numerarul existent, fără a-l înlocui.

Conform Consiliului Uniunii Europene, această monedă digitală publică va fi disponibilă atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, urmând a fi adoptată oficial în 2026, cu o implementare practică programată pentru 2028.

„Realizăm beneficiile pe care moneda euro digitală le-ar aduce economiei naţionale, creşterea nivelului de incluziune financiară şi întărirea stabilităţii monetare.

Așteptăm cu interes un acord în 2026, însă credem că e necesar să avem tratament egal pentru toate statele membre în acceptarea euro-ului digital pentru plăți, indiferent de moneda lor.

Credem că pentru procesul de implementare este esențială corectitudinea și asigurarea accesibilității și a beneficiilor egale pentru toți cetățenii și firmele din Uniune. Asta, în primul rând, fără a crea diviziuni între economiile euro și non-euro.

Și, cel mai important, trebuie să avem aici de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul”, a mai precizat Alexandru Nazare în ședința ECOFIN.

Euro digital, moneda viitorului

Într-o Europă din ce în ce mai digitalizată, ideea introducerii unui euro digital prinde contur ca un pas natural în evoluția monedei unice. Gândit ca o alternativă modernă la numerar, euro digital ar urma să fie emis de banca centrală și pus la dispoziția tuturor cetățenilor din zona euro, oferind un mijloc electronic sigur, gratuit și universal de plată.

În prezent, multe state din zona euro se bazează pe sisteme de plată internaționale pentru tranzacțiile cu cardul, ceea ce creează un vid în ceea ce privește suveranitatea financiară digitală. Euro digital își propune să umple acest gol, oferind o opțiune de plată electronică care să funcționeze fără bariere în toate cele 20 de state care folosesc moneda unică.

Utilizatorii ar putea accesa euro digital prin intermediul unui portofel electronic conectat fie la banca lor, fie la un intermediar public. Astfel, vor putea face plăți rapide și sigure atât în magazine fizice, cât și online sau direct către alte persoane, folosind telefonul, cardul sau alte dispozitive digitale – cu sau fără conexiune la internet.