Principalii indici bursieri și moneda chineză sunt în scădere puternică pe fundalul protestelor de amploare împotriva restricțiilor stricte impuse de țară în weekend în contextul Covid-19, care au afectat sentimentele investitorilor, a relatat CNN, luni, 28 noiembrie.

Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a scăzut cu până la 4,2% la începutul tranzacțiilor. De atunci, indicatorul a recuperat unele pierderi, respectiv, ultima tranzacție a fost cu 2% mai mică. Indicele Hang Seng (HSI) China Enterprises, care reprezintă un indice cheie ce urmărește performanța companiilor din China listate la Hong Kong, a pierdut 2%.

În China continentală, indicele de referință Shanghai Composite a scăzut pentru scurt timp cu 2,2%, înainte de a-și reduce pierderile cu 0,9% mai puțin decât la închiderea de vineri, 25 noiembrie. Indicele Shenzhen Component a scăzut cu 1,1%.

Au scăzut și piețele asiatice

Renminbi s-a prăbușit, luni dimineață, 28 noiembrie, în raport cu dolarul american. Yuanul onshore, care se tranzacționează pe piața internă strict controlată, a suferit o pierdere de 0,9%. Cursul offshore, care se tranzacționează peste hotare, a scăzut cu 0,3%, ajungând  la 7,212 unități pe dolar.

Prăbușirea piețelor s-a produs după ce mai multe proteste au izbucnit în China, prin care oamenii s-au opus politicii stricte și tot mai costisitoare a țării fașă de Covid. În cele mai mari orașe ale țării, cumr ar fi Shanghai și capitala Beijing, locuitorii s-au adunat în acest weekend (26 și 27 moiembrie) pentru a plânge morții din incendiul din Xinjiang, pentru a se exprima împotriva zero-Covid și pentru a cere libertate și democrație.

Unele proteste s-au prelungit până la primele ore ale dimineții de luni, 28 noiembrie. Astfel de manifestări sunt excepțional de rare în China. În acests sens, și piețele asiatice au fost în scădere. Kospi din Coreea de Sud a pierdut 1%, Nikkei 225 din Japonia a pierdut 0,6%, iar S&P/ASX 200 din Australia a scăzut cu 0,3%.

Banca centrală a Chinei a redus suma de numerar pe care creditorii trebuie să o păstreze în rezervă

Prețul petrolului a înregistrat o puternică scădere, iar investitorii sunt îngrijorați de faptul că protestele din China ar putea diminua cererea din partea unuia dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume. Contractele futures pe țiței din SUA au scăzut cu 2,7%, fiind tranzacționate la 74,19 dolari pe baril. În același timp, țițeiul Brent, referința globală a petrolului, a pierdut 2,6%, la 81,5 dolari pe baril.

Vineri, 25 noiembrie, cu o zi înainte de începerea protestelor, banca centrală a Chinei a redus pentru a doua oară în acest an suma de numerar pe care creditorii trebuie să o păstreze în rezervă, iar rata rezervelor obligatorii pentru majoritatea băncilor a fost redusă cu 25%. Măsura a fost luată cu scopul de a susține economia care a fost paralizată de restricțiile stricte ale Covid și de o piață imobiliară în criză.