Nicușor Dan a obținut un avans decisiv în ultima săptămână de campanie

Momentul care l-a propulsat pe Nicușor Dan peste Simion. Alegerile prezidențiale din 2025 au fost marcate de o mobilizare excepțională a electoratului, iar ultimele zile de campanie s-au dovedit decisive.

Nicușor Dan a reușit o revenire spectaculoasă între cele două tururi, consolidându-și poziția în fața contracandidatului său, George Simion.

Expertul în comunicare Radu Delicote remarcă faptul că lupta s-a dus până în ultimul moment, iar victoria s-a conturat abia în ultima săptămână.

„Trebuie să subliniez că este o recuperare fabuloasă, istorică, aș spune, pe care a reușit-o Nicușor, doar între turul 1 și turul 2, din perspectiva procentajelor și numărului de voturi.

Mă bucur că am avut parte de o prezență atât de mare la vot, peste tot și în țară și în diaspora. E o prezență comparativă cu anii 90, deci este o prezență iarăși istorică în România electorală, România anului 2025”, spune expertul.

buletin de vot, votare, urna de vot
SURSA FOTO: Dreamstime

Tactici similare, execuție diferită

Ambii candidați au mizat pe strategii menite să le consolideze susținerea electorală, însă au aplicat metode diferite.

În timp ce Nicușor Dan a ales să fie prezent în spațiul public prin participări constante la dezbateri – chiar și în lipsa adversarului, George Simion a preferat să caute sprijin extern, întâlnindu-se cu potențiali susținători din afara țării.

În opinia lui Delicote, această diferență de abordare a influențat semnificativ rezultatul final.

„Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie, când fiecare dintre candidați a încercat să-și maximizeze bazinul electoral, unul dintre ei mergând la așa zisele dezbateri, pentru că a fost singur, Nicușor Dan, celălalt mergând și încercând să-și caute ambasadori și susținători la nivel european.

Deci, cred că fiecare a avut aceeași strategie, dar pusă în plan cu practici diferite. Și câștig de cauză a avut Nicușor Dan, dar asta nu înseamnă că George Simion nu și-a făcut bine treaba, în general.

Din punctul meu de vedere, am avut doi candidați foarte buni, mult mai buni decât cei care au ajuns în turul 2 anul trecut, atunci când s-au anulat alegerile”, mai spune expertul pentru adevarul.ro.

George Simion
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Prezență la vot de proporții istorice

Un element-cheie al scrutinului a fost participarea neașteptat de ridicată.

Aproape 70% dintre cetățeni s-au prezentat la urne, o cifră ce amintește de efervescența electorală din anii ’90. Delicote consideră acest lucru un semnal clar al implicării civice crescute și al dorinței oamenilor de a avea un cuvânt de spus într-o perioadă marcată de incertitudini geopolitice.

Votul diasporei, încă un factor de urmărit

Deși rezultatele preliminare îl plasează pe Nicușor Dan în frunte, expertul avertizează că voturile din diaspora ar putea influența, într-o anumită măsură, procentele finale. Cu toate acestea, el nu crede că se va produce o răsturnare de situație majoră (comentariile au fost făcute duminică seară, în timp ce voturile încă se numărau – n.red.).

„Ca să tragem toate concluziile trebuie să stăm și să vedem rezultatul final. Sunt foarte multe semne de întrebare venite din direcția diasporei.

Cum a votat diaspora? Și mai mult ca sigur, din nou, diaspora poate să decidă rezultatul final al acestor alegeri”, consideră Delicote.

Dincolo de rezultatul alegerilor, Delicote atrage atenția asupra unei nevoi urgente: formarea unui guvern solid, capabil să funcționeze într-un climat politic tensionat. El sugerează că, indiferent de configurația parlamentară, este necesar un larg consens pentru stabilitate. În acest context, colaborarea cu PSD ar putea deveni inevitabilă pentru asigurarea unei majorități funcționale.

„Trebuie să fie un guvern larg și dacă este guvern minoritar, și știu că aici fac o disonanță de termeni, și dacă este un guvern minoritar, va trebui să aibă o largă majoritate în Parlament, pentru că e nevoie de un consens politic foarte mare, foarte larg și foarte solid, pentru perioada următoare, inclusiv referitor la politicile fiscale.

Ceea ce cred cu tărie însă este că indiferent dacă va fi majoritar sau minoritar, o să fie un guvern care va rezista politic cel puțin un an de zile de aici încolo”, adaugă Radu Delicote.

Nicusor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos, Alex Nicodim

Apeluri la reconciliere și responsabilitate

Un moment important al serii electorale a fost reprezentat de mesajele transmise de ambii candidați la ora 21:00. Delicote a apreciat apelurile la unitate, considerându-le un pas necesar în depășirea diviziunilor sociale accentuate în campanie.

El subliniază că viitorul președinte va avea misiunea dificilă de a aduce la aceeași masă întreaga clasă politică și de a construi un consens real asupra direcției strategice a țării.

„Marea problemă e polarizarea societății e foarte important să se facă o reconciliere. Mă bucur că amândoi au făcut deja un gest important.

Amândoi candidații au făcut, au ieșit cu mesaje de împăciuire pentru ambele tabere. Atât pentru tabăra susținătorilor proprii  cât și pentru tabăra susținătorilor celuilalt candidat”, punctează Delicote.