Construcția Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială a început la Cluj

România face un pas important spre consolidarea poziției sale pe harta internațională a tehnologiei prin înființarea primului Institut de Cercetare în Inteligența Artificială. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a participat la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție.

Construcția institutului, găzduit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), reprezintă o investiție semnificativă de peste 105 milioane de lei. La evenimentul de lansare a construcției au fost prezenți oficiali de rang înalt, printre care ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, primarul Emil Boc și alți reprezentanți ai guvernului și ai universității.

Ministrul Boloș a subliniat potențialul enorm pentru inteligența artificială de a transforma multiple domenii, de la sănătate și educație, la securitate și administrație publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea dezvolta soluții tehnologice proprii, va colabora cu parteneri internaționali și va forma specialiști de top în domeniu.

„Vedem zi de zi potențialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate și educație, la securitate și administrație publică”, a afirmat ministrul Boloș.

Marcel Boloș a evidențiat, de asemenea, sprijinul acordat acestui proiect ambițios din partea Ministerului Finanțelor, subliniind beneficiile economice semnificative pe care le va genera.

„Ca ministru de Finanțe, sunt mândru să susțin acest proiect ambițios, care va genera beneficii economice semnificative”, a spus el.

marcel bolos institutul de inteligenta artificiala
SURSA FOTO: Facebook

Institutul va fi dotat cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente și infrastructură IT

În plus, ministrul a menționat utilizarea inteligenței artificiale de către Ministerul Finanțelor pentru detectarea anomaliilor și analiza comportamentală în lupta antifraudă. El a adăugat că „primele date pe care le-am scos deja din e-factura și din celelalte module antifraudă ne-au uimit de-a dreptul”.

Ministrul Boloș l-a felicitat public pe rectorul UTCN, Vasile Țopa, și pe primarul Emil Boc pentru tenacitatea lor în valorificarea potențialului uman extraordinar al României în domeniile de tehnologie și IT, în special în inteligența artificială.

„Felicitări domnului rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dar și domnului Emil Boc, pentru tenacitatea de a valorifica potențialul uman extraordinar pe care România îl are în domeniile de tehnologie și IT, în special al inteligenței artificiale”, a concluzionat Marcel Boloș în postarea sa pe Facebook.

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligenţă Artificială va fi amplasată în campusul universitar şi va acoperi o suprafaţă de 2.028 mp. Acest edificiu, cu o suprafaţă totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferinţe şi spaţii colaborative. Toate vor fi dotate cu cele mai avansate facilităţi de cercetare, echipamente de înaltă performanţă şi infrastructură IT de ultimă generaţie.

Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluţiilor de IA pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică şi multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic şi tehnologic al regiunii.