Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează cu privire la epidemia de febră galbenă care a dus la moartea a 172 de persoane în Nigeria. Depistată recent, în luna noiembrie, epidemia de febră galbenă a dus deja la o criză umanitară în nord-estul țării.

“Începând de la data de 24 noiembrie, epidemia a fost detectată în cinci state din Nigeria – Delta, Enugu, Bauchi, Benue şi Ebonyi”, a declarat reporterilor din Geneva purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Tarik Jasarevic.

Cazuri și tratament

În Nigeria au fost înregistrate 530 de cazuri suspecte, dintre care 48 au fost confirmate prin analize de laborator. În urma acestor cazuri suspecte, 172 de persoane au pierdut lupta cu viața.

Din păcate nu există un tratament specific contra febrei galbene, transmisă pe scară largă în zonele urbane de ţânţari. Chiar dacă vaccinul este în proporţie de aproape 100% eficient şi relativ ieftin, procentul persoanelor vaccinate împotriva febrei galbene rămâne redus în multe zone din Africa.

Pandemia de coronavirus agravează restul afecțiunilor

În ultimele luni, experții au avertizat că pandemia de coronavirus ar putea conduce la o extindere a unor afecţiuni din cauza întreruperii programelor de vaccinare.

În octombrie, OMS a anunţat că Nigeria va relua începând din martie vaccinarea împotriva febrei galbene după ce au fost înăsprite măsurile de siguranţă din cauza COVID-19, adăugând că speră ca în curând să fie vaccinate 30 de milioane de persoane.

Nigeria a fost până în prezent relativ neatinsă de pandemia provocată de noul coronavirus. Oficial, virusul a provocat decesul a 1.179 de persoane din Nigeria la peste 68.300 de cazuri înregistrate la nivel naţional, însă numărul testelor efectuate rămâne în mare măsură insuficient.