Moise Guran a explicat  că rezultatul final al alegerilor de duminică se va cunoaște puțin după miezul nopții. În opinia sa, exitpoll-ul va da drept câștigător PSD-ul, dar a atras atenția ca observatorii la alegeri ca să nu slăbească vigilența.

„O fi un singur exitpoll la referendumul și alegerile de duminică, dar numărarea se face în timp real, iar rezultatele parțiale vor începe să curgă probabil de pe la ora 22. Estimarea mea este că rezultatul final se va cunoaște undeva după ora 24. Orice ar spune exitpoll-ul respectiv, indiferent cine strigă „Irina, dragostea mea!” nu vă îngrijorați, nu dezarmați și, mai ales observatorii din secții, nu slăbiți vigilența!

Oricum, participarea la referendum o vom cunoaște din timpul zilei, căci ea se comunică permanent. Ce nu vom putea ști decât după numărare este numărul de voturi valide (trebuie să fie cel puțin 4,56 milioane) și numărul de voturi cu DA.

Înțeleg că dl Dragnea e puțin îngrijorat de „fraude la softul de numărare”. Acesta este făcut de STS, deci de statul român. Partidele au aplicații similare acestui soft, centralizând în paralel fiecare vot, pe măsură ce e numărat, iar acestea pot fi considerate chei de verificare. Bineînțeles, procesele verbale întocmite la finalul numărătorii și depuse la BEJ împreună cu sacii cu voturi, reprezintă cheia oficială de verificare, iar observatorii și partidele ar face bine să verifice a doua zi dacă procesul verbal depus corespunde rezultatului înregistrat seara în secția în care au fost.

Vă reamintesc, acest sistem electronic, implementat în 2016 și care exclude și votul multiplu, a fost scos (prin OUG) la referendumul din toamna trecută, de unde revolta și temerile mele legate de acel referendum. Din fericire, la acest referendum dl Dragnea și doamna Dăncilă sunt puțin certați, iar softul (SIMPV se numește sistemul) va funcționa.

Două lucruri vă mai spun:
– chiar dacă votăm cu sete, aplicați ștampila cu calm și delicatețe pe cele trei buletine de vot, iar apoi așteptați să se usuce tușul (câteva secunde, să nu se facă cozi din cauza asta) pentru ca acesta să nu se imprime prin împăturire și pe fața opusă paginii pe care se află partidul pe care l-ați votat.
– opțiunea de a vota și la alegeri și la referendum este consemnată electronic în sistem de operatorul care vă scanează buletinul și care verifică astfel că nu ați mai votat în altă parte. ulterior, președintele secției de votare vă dă buletinele de vot și vă invită să semnați pe listele electorale de prezență. veți pune două semnături de participare, dar deja opțiunea dvs de a vota și la referendum și la alegeri (sau doar la alegeri sau doar la referendum) a fost înregistrată în sistemul electronic. Listele electroale permanente, pe care vă puneți semnătura că ați participat, sunt de asemenea chei de verificare ale sistemului electronic.

Avem așadar un sistem de vot modern (mixt, cu înregistrare digitală, on-line, dar și pe hârtie) foarte greu sau imposibil de fraudat. Acesta este prețul plătit de dl Dragnea pentru faptul că a lăsat guvernarea din mână în 2016.

Acum, nu ne mai rămâne decât să votăm.

Spor!”, este mesajul lui Moise Guran.