OUG nr. 188/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și pentru modificarea OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii decembrie a anului trecut.

Acțiuni preliminare controalelor fiscale

Printre principalele modificări/completări la Codul de procedură fiscal se numără și cele legate de verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice. Astfel, pentru verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice, se efectuează o serie de activități preliminare, potrivit ceccarbusinessmagazine.ro.

Mai exact, se face o analiză de risc de către structura de la nivelul aparatului central al ANAF în vederea stabilirii riscului aferent persoanelor fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile. Riscul aferent unei persoane fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile reprezintă diferența semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori pentru aceeași perioadă impozabilă.

O diferență este considerată semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o discrepanță mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei.

Controalele fiscale aleatorii

De asemenea, potrivit noilor prevederi, se transmite în scris o notificare către persoanele fizice identificate cu risc fiscal. Concret, înainte de selectarea pentru verificarea situației fiscale personale, aceștia au posibilitatea de a reanaliza situația fiscală personală, inclusiv de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale.

De menționat că, înainte de verificarea situației fiscale, selectarea persoanelor fizice se face în funcție de nivelul riscului stabilit, acesta fiind stabilit pe baza analizei de risc.

Există însă și excepții. Persoanele fizice pot fi selectate în mod aleatoriu pentru efectuarea unei verificări a situației fiscale personale, potrivit unui ordin al președintelui ANAF. Cu toate acestea, procentul maximal de persoane fizice selectate în mod aleatoriu nu poate depăși 10% din totalul persoanelor fizice selectate pentru efectuarea verificării situației fiscale personale în anul respectiv.

Depășirea procentului de 10% reprezintă abatere disciplinară, iar conducătorul structurii de verificare a situației fiscale personale are obligația să ia măsuri de sancționare a persoanelor vinovate. Menționăm că, această prevedere intră în vigoare la 1 ianuarie 2026.