‘Cred că aceasta ar fi noutatea care a reieşit din discuţiile de azi şi anume că tranşa care ar trebui accesată de România până în 15 decembrie ar putea să se tragă sub rezerva rezolvării problemelor legate de OUG 50/2010. Aceasta ar putea fi una dintre condiţiile de accesare a banilor. Probabil va fi un set de condiţii şi aceasta ar fi una dintre ele’, a spus Viorel Ştefan.

El a subliniat că Ordonanţa 50 se va aplica în conformitate cu legea pe care Parlamentul o va aproba, existând posibilitatea ca proiectul de act normativ să sufere modificări. Potrivit deputatului PSD, modificările nu exclud şi varianta de a se introduce un amendament de eliminare a prevederilor care vizează contractele de credit aflate în derulare.

‘Nu este o decizie, nu este decizia mea, noi suntem în faza de consultări. Ne-am consultat cu unele autorităţi, instituţii de stat, cu societatea civilă. Acum am avut o consultare cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană la iniţiativa lor’, a subliniat Viorel Ştefan.

Potrivit acestuia, nu s-a fixat un termen pentru modificarea acestei Ordonanţe, însă aceasta ar trebui făcută până în 15 decembrie.

‘Ar trebui până în 15 decembrie să avem OUG 50 modificată, într-o formula agreată de Comisia Europeană, pentru că s-a pus din nou în discuţie faptul că, aşa cum s-a făcut extinderea prevederilor directivei europene prin transpunerea în legislaţie, prin Ordonanţa 50, ar exista şi o posibilitate de declanşare a procedurii de infringement’, a spus preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe.

El a admis că analiza nu este realizată până la capăt de cei de la Comisia Europeană, dar este ‘o discuţie la zi’.

Întrebat dacă şi Comisia Europeană a condiţionat acordarea tranşei de modificarea OUG 50/2010, Viorel Ştefan a răspuns: ‘Nu, vorbim doar despre FMI’.

Deputatul a mai precizat că una dintre problemele membrilor comisiei care trebuie să adopte forma finală a Ordonanţei 50/2010 o reprezintă faptul că, până în prezent, nimeni nu a reuşit să facă o evaluare a pierderilor pe care băncile afirmă că le vor avea prin extinderea aplicării prevederilor Directivei 48 şi la stocul de credite.

‘Există diferite scenarii, de la 300 milioane euro până la 900 milioane euro, venite din partea sistemului bancar. Ştim cu toţii, nu este o noutate, că, de când a apărut OUG 50, Asociaţia Română a Băncilor a făcut tot felul de scenarii şi evaluări conform cărora, în funcţie de interpretarea prevederilor din Ordonanţă şi aplicarea ca atare, ar putea să fie un impact de 300 – 400 până la 900 milioane euro pe scenariul cel mai pesimist. Eu nu pot să-mi însuşesc niciunul din aceste scenarii şi nici măcar faptul că ar exista un impact, pentru că nu am nici o informaţie oficială în acest sens’, a conchis preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe.
Franks: OUG 50 ar trebui aplicată doar noilor contracte
Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite petnru consumatori ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente, a declarat, joi, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

‘Modul în care Directiva Europeană a fost transpusă în Ordonanţă va produce dificultăţi şi costuri. Sub legea Europeană, ea ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente’, a spus Franks, după întâlnirea cu membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

În opinia acestuia, extinderea aplicării OUG 50/2010 şi la stocurile de credite va crea câteva riscuri economice semnificative.

‘Reglementarea existentă poate fi foarte costisitoare, deci trebuie să ne asigurăm că găsim o soluţie care să nu implice costuri pentru bănci, dar să asigure protecţia consumatorului’, a precizat Franks.

Şeful delegaţiei FMI a apreciat că discuţia cu membrii comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a fost una productivă primind asigurări că vor fi protejate atât interesele consumatorilor prin aplicarea Directivei Europene, cât şi sistemul bancar.

‘Am găsit înţelegere şi intenţionăm să continuăm discuţiile cu membrii comisiei în viitor pentru a fi siguri că totul va fi aşa cum s-a stabilit de ambele părţi’, a subliniat Jeffrey Franks.

El a adăugat că doreşte îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor, o lege mai transparentă şi mai corectă pentru consumatori însă trebuie acordată foarte mare atenţie la retroactivitate. Întrebat dacă are o estimare a pierderilor pe care băncile spun că le-ar avea prin aplicarea OUG 50, Jeffrey Franks a răspuns că BNR lucrează acum la colectarea informaţiilor de la bănci însă acestea s-ar ridica la câteva sute de milioane de euro.
SURSA: Agerpres