De mai bine de o lună de zile, războiul din Ucraina ţine prima pagină a ziarelor din toată lumea!

Mulţi ruşi sunt nemulţumiţi de egocentrismul lui Putin și de agenda sa delirantă

Cum văd însă ruşii acest conflict militar? Un profesor ce are tatăl rus şi mama ucraineancă şi predă acum în Olanda, la Universitatea din Groningen, a explicat pentru Gândul ce părere au mulţi dintre ruşi despre ambiţiile lui Vladimir Putin.

„Războiul lui Putin este nedrept, corupt, inutil și lipsit de etică. Mulți oameni și mulți ruși consideră că este o consecință a egocentrismului lui Putin și a propriei sale agende delirante.

Eu personal sunt sfâșiat de ceea ce văd, pentru că există oameni din ambele părți cu care îmi împărtășesc cultura și originea. Civili ucraineni, băieți ruși care au fost mințiți și trimiși la luptă, refugiați ucraineni și mii de civili ruși arestați pentru proteste.

Este devastator și mă bucur, totodată, că există cel puțin sprijin și ajutor pentru Ucraina. În schimb, din partea conducătorilor ruși este doar disperare și rușilor le este rușine.

Sper ca Putin să se retragă definitiv, pentru că nu a fost ales în mod legal și deciziile lui nu pot fi aruncate pe umerii oamenilor care trăiesc în Rusia”, a povestit Svyatoslav G. pentru Gândul.

Ce părere are poporul rus despre sfârşitul erei Vladimir Putin?

Tânărul profesor ruso-ucrainean din Olanda spune că majoritatea ruşilor este de părere că liderul de la Kremlin va sfârşi judecat, exilat din ţară sau, chiar mai rău, ucis!

“Majoritatea rușilor cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat.

Mulți din administrația sa, chiar și militarii, nu erau conștienți de planurile sale de invazie și totuși nu pot face nimic. Rusia este ținută ostatică de liderul său. (…)

Soluția pentru o nouă Rusie este o nouă administrație și un nou mod de guvernare, adică guvernarea liberală.

Reforme complete în poliție și în forțele militare. Descentralizarea puterii Moscovei și redistribuirea resurselor către alte părți ale Rusiei.

Cel mai important este restabilirea relațiilor internaționale, concentrându-se pe consolidarea relațiilor cu Occidentul. Din păcate, totul trebuie să se schimbe și să înlocuiască haosul produs”, a mai declarat profesorul pentru Gândul.