Bancherii spun că nu mai au nevoie de cash de vreme ce suedezii se bazează pe carduri de credit, Internet și telefoane mobile pentur a face plăți. Bancnotele țării sunt utilizate în numai 20% din tranzacțiile realizate la magazine, potrivit datelor publicate de Federația Suedeză a Comerțului.

„Am renunțat la manipularea banilor lichizi din simplul motiv că am observat o schimbare în comportamentul clienților noștri. Numai 5% din clienții noștri fac tranzacții cu bani cash“, a declarat Anna Sundblad, purtătoarea de cuvânt a Swedbank.  

Cererea clienților pentru servicii de cash la Nordea, cea mai mare bancă din Peninsula Scandinavă, a scăzut cu circa 20% în acest an, potrivit purtătorului de cuvânt Erik Durhan. Conform președintelui Nordea, Bjoern Wahlroos, sfârșitul banilor lichizi este un pas natural în procesul evolutiv care a îndepărtat și carnetele de cecuri. În acest sens, Peninsula Scandinavă este mult înaintea Marii Britanii sau a Statelor Unite, spune acesta.

Dispariția cecurilor

„Țările nordice au renunțat la cecuri acum 30 de ani, dar dacă ne uităm la SUA încă se utilizează această metodă de plată și chiar și în Marea Britanie oamenii încă mai folosesc cecuri“, a declarat recent Wahlroos. „Este logic ca după ce am renunțat la cecuri în urmă cu 30 de ani să începem cu îndepărtarea monedelor și a bancnotelor astăzi“.

Industria financiară din Suedia a avut performanțe superioare băncilor din alte țări ale Europei de la începutul crizei datoriilor. Creditorii țări sunt printre cei mai capitalizați din Europa mulțumită reglementărilor impuse în Suedia, care depășesc cu mult standardele impuse de Basel.

Băncile mai spun că îndepărtarea serviciilor de manipulare a banilor le ajută să reducă din costuri. În același timp, ele atrag profit din zona cardurilor. SEB a raportat o creștere de 8% a veniturilor din operațiunile cu carduri până la 683 mil. dolari pentru anul trecut. SEB a închis complet 70% din serviciile destinate banilor fizici în Suedia.

Dintre cele mai mari patru bănci suedeze, Svenska Handelsbanken este singura care încă mai acceptă cash la toate cele 461 de filiale ale sale. Va continua să facă acest lucru atâta timp cât există cerere, spune Henrik Westman, purtătorul de cuvânt al băncii.

Serviciile cu clienții vin cu un preț. Cele mai recente jafuri bancare din Suedia au avut loc la filialele Handelsbanken. Per total, în Suedia, pașii făcuți de bănci pentru îndepărtarea banilor lichizi a condus la o scădere a jafurilor. Doar cinci incidente s-au raportat anul trecut, în comparație cu 16 în 2011, potrivit Asociației Bancherilor din Suedia.

SURSA: Bloomberg